Ziarul electronic al arădenilor

Corespondenţă din Austria – Hundertwasser, “doctorul arhitecturii” din Viena (FOTO)

Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici austrieci, dar şi unul dintre cei mai controversaţi. Acesta s-a remarcat prin proiectarea unei case pentru Primăria din Viena, care a devenit magnet pentru turişti.

Hundertwasser s-a născut la Viena, în 15 decembrie 1928, şi a murit la bordul vasului de croazieră Queen Elisabeth 2, în anul 2000. Operele sale sunt expuse în muzee pe cele 5 continenete. Pe lângă tablouri, el a conceput şi multe obiecte de artă aplicată, timbre, monede, obiecte de porţelan, drapele, cărti etc.

O parte importantă a efectului picturilor sale pleacă de la culoare. Hundertwasser foloşeste culoarea instinctiv, fără să urmeze reguli de bază, el  preferă culori intensive, luminoase, preferând să aşeze culori complemetare una lânga alta. Picturile sale sunt astăzi singulare şi fără paralelă.

La începutul anilor `50 a început să se interseze de arhitectură şi anume de o arhitectură ecologică în armonie cu natura şi s-a angajat pentru menţinerea spaţiului vital al omului, cerând o viaţă în armonie cu legile naturii.

Astfel, el a scris o mulţime de "manifeste" şi a conceput plăcuţe pentru apărarea naturii şi printre altele împotriva energiei nucleare, pentru salvarea mărilor, a balenelor şi pentru apărarea pădurilor tropicale.

La începutul anilor `80 Huntertwsser a început să se preocupe de arhitectură, autointitulându-se “doctor al arhitecturii”. Odată cu constucţia casei pe pe strada Löwengasse pentru primăria din Viena (arhitecţi Krawina şi Pelikan), a început şi munca sa pe plan arhitectural. Casa a devenit imediat un magnet pentru turişti. Alte proiecte în Europa şi peste ocean în colaboare cu arhitecţii Springmann şi Pelikan au fost de regulă bine primite de public, dar virulent criticate de specialişti şi chiar respinse.

Casa Hundertwasser-Krawina este una dintre primele atracţii din Viena şi una dintre cele mai viziate clădiri din Austria. (Hundertwasserhaus, 1030 Wien, Untere Weißgerberstraße 13, Löwengasse, Kegelgasse 34 – 38, a fost construită între anii 1983 şi 1986  pentru Primăria din Viena).

Ea nu urmează normele cunoscute de arhitectură. Se pot intui precis motivele de inspiraţie, printre alţii Antoni Gaudi, Palatul ideal a lui Ferdinand Cheval, turnul Watts, arhitectura anomimă a grădiniţelor de zarzavat de la marginea oraşelor şi nu în ultimul rând influenţa cărţilor de basme. În casă se găsesc 52 de locuinte, 4 magazine, 16 terase private şi 3 terase comune. Casa neobişnuită şi colorată, proiectată de arhitectul Peter Pelikan cu ajutorul lui Josef Krawina şi "modelată" de Hunderwasser are la intrare solul vălurit şi o vegetaţie abundentă. Aproximativ 250 de copaci şi arbuşti au fost sădiţi în 1985 şi îngrijiţi de cei care locuiesc în casă, au crescut ca un adevărat parc pe acoperişul casei.

Hundertwasser a spus că un pictor visează la case şi o arhitectură frumoasă în care omul este liber şi acest vis a devenit realitate.

Arhitectura jucăuşă a lui Hundertwasser aminteaşte de o Fata morgana.

(Rodica Roşca)

 

 

 

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.