Am ajuns, din pură întâmplare, pe un site unde am putut urmări concertul organizat, în 4 martie 2013, în memoria lui Lucio Dalla.
Ei da, mulți o să mă întrebe cine a fost Lucio Dalla?
Chiar așa?
Cine a fost Aurelian Andreescu, Dan Spătaru, Anda Călugăreanu?
Cine să fi fost, să nu râdeți, Gică Petrescu?
Și uite așa, ajungem la punctul unde doare.
Lucio Dalla a fost un cantautor italian, plecat dintre noi nedrept de repede, la nici 69 de ani.
La un an după ce i-a părăsit pe italienii lui – și nu numai pe ei – într-o piață din Bologna, câteva zeci de mii de oameni – cei mai mulți dintre ei sub 30 de ani! – l-au omagiat, cântându-i hiturile, cât să le poată auzi și el, acolo sus, în ceruri.
Într-un alt concert antologic, organizat într-un amfiteatru roman din Verona, alte câteva zeci de mii de oameni, tot așa de minunat de tineri, l-au omagiat pe același Lucio Dalla, împreună cu aproape octogenarul Adriano Celentano și Gianni Morandi, nicicând mai emoționant.
Cei mai mulți dintre spectatori nici nu cred că erau născuți când Lucio Dalla, Adriano Celentano, Gianni Morandi erau, deja, monștrii sacrii ai muzicii ușoare italiene, dar și europene.
Ce-or fi căutat ei să-l asculte pe moșulică Adriano Celentano, zău așa!?
Aurelian Andreescu a câștigat, în 1971, împreună cu Mihaela Mihai și Aura Urziceanu, un trofeu de rezonanță mondială. Își mai aduce aminte cineva?
Lăsați-mă să mă-ntreb și eu, așa, ca unul care se agață de amintiri, pe când un concert omagial Aurelian Andreescu – sau Dan Spătaru, sau Anda Călugăreanu – să zicem, în Piața Constituției din București, sau oriunde altundeva, într-un loc unde, câteva zeci de mii de români să înalțe spre cer acordurile măcar ale unuia din fantasticile cântece pe care le-am primit moștenire, fără plată, din partea acestei VOCI cum puține au avut românii?!
Își mai aduce aminte cineva de „Copacul” sau de „Oameni”?
Vă mai țin de vorbă doar o clipă: recent, Angela Gheorghiu – o soprană cum puține pare să fi avut lumea de când se știe ea, lume – a uimit o sală arhiplină, într-un concert ținut pe una din marile scene muzicale ale Europei, atunci când a ales să cânte acest uimitor cîntec – declarație de dragoste adresată semenilor, care este ”Oameni, oameni”. Păcat că n-a putut să spună cine l-a făcut celebru. Cine era Aurelian Andreescu pentru oamenii aceia?
Dar pentru noi, cine ne mai sunt valorile?
Silviu Rațiu
Iunie, 2013