Ziarul electronic al arădenilor

Celule de închisoare vechi, renovate și introduse în circuitul turistic

O parte din fosta închisoare a comitatului Arad, aflată într-o clădire situată în centrul municipiului, va fi reamenajată și inclusă în circuitul turistic.

Anunțul a fost făcut, miercuri, de conducerea Consiliului Județean Arad.

Fosta închisoare a Comitatului Arad a funcţionat, începând cu anul 1821, până în perioada Revoluţiei de la 1848 – 1849, în Palatul Comitatului, situat pe Bulevardul Revoluţiei nr. 81. Timp de mai multe decenii, în această clădire au funcţionat sediile ziarelor  „Adevărul”, „Nyugati Jelen”, „Observator” și „Glasul Aradului”.

În prezent, în această clădire sunt birourile Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică şi ale Direcţiei de Programe din cadrul Consiliului Judeţean Arad.

Președintele CJ Arad, Iustin Cionca, a precizat că interiorul clădirii este renovat din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean, printr-o investiţie de 3.657.197 lei, la care se adaugă TVA.

În prezent, sunt efectuate renovări şi reabilitări ale încăperilor, inclusiv consolidarea tavanelor. De asemenea, se lucrează la structura clădirii şi este schimbat  acoperişul.

„Am discutat cu conducerea Complexului Muzeal Arad în vederea realizării, în clădirea renovată, a unui muzeu al oraşului Arad, care să pună în valoare o parte din exponatele care, din lipsă de spaţiu, zac astăzi în depozit. Lucrările estimăm că se vor încheia în această toamnă şi, până atunci, vom pregăti clădirea pentru destinaţia pe care urmează să o primească”, a declarat Iustin Cionca

Directorul executiv al Direcţiei de Comunicare şi Strategii, Andrei Ando, a spus că este prevăzută dezvoltarea acestui palat ca obiectiv turistic, centrat pe Sala „Iuliu Maniu”, acolo unde în 13 -14 noiembrie 1918  au avut loc tratativele istorice pentru viitorul Transilvaniei.

„Faptul că domnul Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a agreat să reamenajăm o parte din vechea închisoare a Aradului aflată în subsolul acestei clădiri îi va oferi un plus de atractivitate”, a spus Andrei Ando.

Conform conducerii CJ, în secolul XIX, atunci când s-a construit Palatul Comitatului, printre cele mai notorii  închisori ale  Aradului a fost cea din acest edificiu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.