Ziarul electronic al arădenilor

Ce-i trebuie chelului…

Deși în anul acesta, din pricina virusului sau, mai știi, de lehamite, „campania” pentru alegerile din septembrie se desfășoară sub semnul unui anonimat altminteri binevenit pentru nervii și așa suprasolicitați ai oamenilor, mai apare câte o zmântă, câte o glumă proastă, de care nici să râzi nu mai ai chef.

Ori că e atâta de proastă, ori atât de răsuflată, ori pur și simplu enervant de stupidă și-i curată pierdere de vreme – și de energie – să mai și râzi.

Așa cu anunțul neobositului Sergiu Bîlcea, omul căruia i s-a șoptit – oare de ce ?– că „dă bine” în presă și de atunci nu se mai lasă. Cu o periodicitate demnă de cauze mai bune, dumnealui își face apariția prin mass-media și… livrează.

Recent a ieșit cu știrea referitoare la elaborarea unor minunate proiecte de urbanism: Poarta Păunului și Esplanada din Parcul „Eminescu“. O să fie renovate, refăcute, ce minunăție!?

Numai că…

Numai că, mai întâi de toate, ar fi trebuit să fim lămuriți despre ce și cum cu situația acelei Porți a Păunului. Că ea, poarta, nu e un ceva pur și simplu amplasat undeva, pe bulevard ci, așa cum e de așteptat, este o parte componentă a unei construcții. Una impunătoare – Palatul Fischer Elis, pe numele ei –  ridicată pentru adăpostirea fetelor orfane şi care a găzduit inclusiv Spitalul Matern.

Și de aici încolo încep problemele.

Dacă imobilul a rămas în proprietatea Statului Român, este de presupus că el ar trebui să „aparțină” fie Municipiului Arad, fie Primăriei Arad, situație în care, o primă nedumerire: cum ajunge Consiliul Județean să se ocupe de el? Iar dacă ar fi să fie, totuși în patrimoniul Consiliului Județean, nu ni s-a spus nimic despre o hotărâre adoptată conform legii, prin care să se reglementeze toate aspectele juridice ale afacerii!

Dar, eu cred că, mai degrabă, imobilul a făcut obiectul retrocedării către vechii proprietari. Ca atare, cel care decide asupra situației acesteia nu poate fi altul decât actualul proprietar, nicidecum Statul Român, prin reprezentanții săi, oricare ar fi aceștia.

Domnul Bîlcea nu ne-a zis nimic despre aceste detalii, deloc de neglijat deși, o știe și omul de pe stradă, absența consimțământului proprietarului reprezintă un impediment peste care nici cea mai nobilă intenție din Univers nu poate trece.

Apoi, entuziaștii renovatori au mai omis ceva, cel puțin la fel de important.

Clădirea fiind amplasată în Centrul Aradului, trebuie că se află sub regimul juridic al construcțiilor de „interes istoric”, dacă nu cumva este chiar „monument istoric”.

În aceste condiții, chiar și pentru o „măruntă” renovare a Porții Păunului, inițiatorii ar fi trebuit să ne spună dacă au cerut și au și obținut aprobarea Ministerului Culturii.

Din felul în care ne-a fost comunicată vestea despre Poarta Păunului, mă tem că aspectele de mai sus au fost mult prea nesemnificative cât să fie luate în seamă.

Important e ca „boborul” să știe că niște vrednici candidați la alegerile ce tocmai se apropie, au inițiative valoroase pentru orașul lor drag…

Nu vreau să se înțeleagă că aș avea ceva împotriva eforturilor de a mai salva ce se ceva din vechea strălucire a Aradului. Până la o eventuală probă contrarie, nu am dubii nici cu privire la buna credință a celor care s-au pus chezași pentru societatea civilă.

Ceea ce doresc să remarc este faptul că bunele intenții – ale oricui, în orice circumstanță – trebuie, vrem nu vrem, să țină seamă și de un „mărunt” detaliu al obligației de a respecta legea!

Nu în ultimul rând, ar mai fi ceva. Să-i spunem, de ordin subiectiv.

Oare cum va arăta – dacă proiectul va fi realizat – Poarta renovată – proaspătă, strălucind în soare – , în contextul în care clădirea în sine, Palatul, este, la fel cu majoritatea celor amplasate în acea zonă a bulevardului: ponosită, scorojită, cu ferestrele acoperite de un strat gros de praf. Ca o femeie bătrână căreia, deși îi lipsesc toți dinții, i s-a dat cu suliman gros peste obrajii plini de riduri adânci?

Asta chiar să nu conteze?

Așa cum nici chelului nu i-a păsat?… Tichie să fie…

P.S. Cât despre esplanada de pe faleză, cu o altă ocazie. Să auzim numai de bine!

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.