Ziarul electronic al arădenilor

Aventură la Muzeul Tehnic din Viena

În 20 iunie 1909, împăratul Franz Joseph a pus piatra de temelie a Muzeului Tehnic din Viena, dedicat istoriei dezvoltării tehnicii de-a lungul timpului.

Cu o suprafaţă de expunere de 22.000 metri pătraţi, este unicul muzeu de tehnică din Austria. Prin exponatele sale se face legătura între trecut şi prezent şi se poate urmări dezvoltarea tehnicii de-a lungul timpului. Astăzi, la mai bine de 100 de ani de la înfiinţare, o mulţime de obiecte din trecut şi prezent povestesc despre viaţa şi decoperirile tehnice a multor personalităţi renumite. Fie că este vorba de instrumente muzicale care cântă singure, maşini cu aburi în stare de funcţionare sau o mină de cărbuni identică cu originalul, exponatele muzeului invită la încercări şi admiraţie. Astfel, se poate testa vocea într-o cabină de „ţipat”, se pot urmări fulgere sau încărcătura electrică a părului, dar se poate şi încerca postura de moderator TV la propriul canal de televiziune. Muzeul Tehnic deține şi o colecţie valoroasă de trenuri austriece.

O vizită la Muzeul Tehnic din capital Austriei este ca o aventură şi o experienţă unică, mai ales pentru tineret şi întreaga familie, căci oferă un caracter de neuitat prin posibilităţile de experimentare şi prin cunoştinţele pe care le oferă fenomenelor tehnice şi legăturii dintre ele.

Complexitatea cu care se dezvoltă tehnica ne pune de multe ori la încercare, astfel că muzeul oferă vizitatorilor săi, în funcţie de vârstă şi interese, posibilitatea de a cunoaşte diverse faţete ale tehnicii. Exponatele sunt împărţite în 8 categorii, dar doar 10% dintre obiecte sunt expuse şi se pot vedea, restul de 90% fiind bine organizate şi se află „în aşteptare şi pregătire”.

Expunerea „prin rotaţie”

Categoriile sunt:

1. Natură şi ştiinţă (ce se poate obţine din natură şi în ce mod)

2. Industria grea (prelucrarea metalelor, industria de fier şi otel din sec. al XIX-lea şi al XX-lea, mineritul)

3. Energie (gaz, curent, sisteme de transport)

4. Instrumente musicale (de la pian, orgă şi acordeonul care a fost gândit pentru prima oară în Viena în anul 1929 pâna la instrumentele electronice ale sec. al XX-lea)

5. Transport (vapoare, avioane, maşini, tramvaie, biciclete etc..)

6. Viaţa de zi cu zi (produse din porţelan, sticlă, hârtie, piatră, etc.)

7. Producţie şi consum (aparatură, surse de lumină, etc.)

8. Telegrafie, telefon, radio TV

Informaţii utile:

Technisches Museum Wien se află pe Mariahilfer Strasse, 212

Este deschis de luni până vineri, între orele 9.00 – 18.00, şi sâmbăta şi duminica, între orele 10.00 – 18.00. Tinerii cu vârste până la 19 ani beneficiază de intrare gratuită. Un bilet pentru adulţi costă 10 euro, iar pentru persoanele cu vârste peste 60 de ani biletul de intrare costă 8,50 euro.

text&foto: Rodica Roșca

AICI FOTO DIN MUZEUL TEHNIC

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.