Arădeanul Alin Urlea a învăţat de unul singur să sculpteze şi să modeleze miezul şi coaja fructelor şi legumelor, astfel încât, după câteva ore de muncă, le transformă în mici opere de artă. Sculptura unui fruct poate dura trei ore, dar, dacă acesta este mai mare sau dacă are miezul mai moale, se poate ajunge şi la cinci ore de muncă.
Alin Urlea are 33 de ani şi lucrează de 14 ani în domeniul gastronomiei ca bucătar. De când a început să practice această meserie i-a plăcut să aranjeze mâncarea pe farfurii, în cele mai diverse moduri, astfel încât să-şi surprindă, în mod plăcut, clienţii.
În urmă cu doi ani a început să sculpteze fructe şi legume, iar de atunci este invitat la petreceri pentru a pregăti „decorul” gastronomic. Lui Alin Urlea îi place foarte mult ceea ce face şi spune că ideile pentru a sculpta unui fruct îi vin în momentul în care le vede.
„Când văd fructul îmi şi vin ideile. Rare sunt cazurile în care am o sculptură în fructe programată dinainte. De obicei utilizez motive florale, pentru că sunt cele mai spectaculoase”, a spus Alin Urlea.
În cei doi ani de când dă diverse forme fructelor, Alin Urlea a reuşit să sculpteze diverse fructe, fie de mărime mare, fie de mărime mică. Acesta are şi un motto după care îşi călăuzeşte munca: „din floare se naşte fructul care se transformă în floare cu măiestrie şi pricepere”.
Arădeanul a realizat sculpturi în pepene verde, pepene galben, papaya, mango şi chiar şi în boabe de struguri şi cireşe. Cele mai dificile sculpturi spune că au fost cele în fructul dragonului sau Phithaya (frunct de cactus), care are miezul foarte moale şi care necesită foarte multă migală.
Pentru sculptura în fructe, Alin Urlea foloseşte o serie de ustensile speciale, cum ar fi cuţite şi dălţi speciale, de diferite dimensiuni. Arădeanul a fost solicitat să sculpteze fructe la diverse petreceri organizate la Arad, Timişoara, Baia Mare, dar şi în alte localităţi din ţară.
(Paula Bulzan, FOTO: FLORIN TOMUŢA)