O călătorie în capitala Austriei, Viena, trebuie să conţină cel puţin un itinerar prin oraşul vechi şi oraşul imperial, unde pot fi vizitate obiective de o frumuseţe aparte. Casa lui Mozart, biserica Sfântul Mihael, săpăturile arheologice romane, reşedinţa habsburgilor, dar şi cele mai scumpe magazine trebuie văzute de orice turist care trece prin Viena.
Ca să înţelegi Viena şi “spiritul ei” ai nevoie de timp. Deşi frumuseţea centrului vechi este de necontestat şi oraşul te fascinează imediat, ca să “descoperi” cu adevarat Viena îţi trebuie timp să te plimbi prin parcuri, să observi oamenii, să bei o cafea într-una din numeroasele cafenelele, să mănânci tradiţonalele ştrudele şi şnitele vieneze şi, dacă se poate, să faci o plimbare şi pe traseele mai puţin populate.
În jurul catredalei Sfântul Ştefan, în centrul sacral al oraşului, la Domul cu acelaşi nume (Stephansdom la kilometrul 0), trebuie negreşit să parcurgi străduţele din spatele catedralei şi să nu uiţi de Figarohaus (Casa Figaro) a lui Mozart, pe Domgasse 5.
În apropiere se află, Franziskanerplatz (piaţa franciscană), numele ei vine de la Franziskanerkirche, biserica construită acolo la începutul secolui al XVII-lea în stil Renaissance şi cu elemente gotice. Doar la câteva minute distanţă de catedrala Sfântul Ştefan, găseşti multe din atmosfera vieneză, căci piaţa şi-a păstrat un caracter idilic, chiar dacă este situată în mijlocul oraşului.
Mai departe, cel mai bine străbaţi Weihburggasse (strada Weihburg) de-a lungul, coteşti pe Seilerstätte şi după Riemergasse, Schulerstrase şi Wollzeile ajungi la “Steffl”, un magazin lifestyle unlimited, pe faţada căruia un lift din sticlă te duce până la ultimul etaj (al nouălea) unde se găseşte un Sky-Bar şi de unde ai o panoramă a întregului oraş vechi.
Dacă porneşti de la Domul Sfântul Ştefan şi o iei în jos pe Rotenturmstrasse, iar la Lugeck coteşti la dreapta, ajungi în partea cea mai veche a centrului vechi, unde străduţele sunt înguste şi romantice şi unde domneşte o atmosferă cu totul aparte.
În jurul bisericii Sfântul Petru, de la piaţa Sfântul Stefan (Stephansplatz) în direcţia Graben, se ajunge la Petersplaz şi Peterskirche, iar drumul trece pe străzile cu cele mai scumpe magazine, Tuchlauben, Steindengasse, Schulhof cu Muzeul ceasurilor, iar de acolo pe Drathtgasse în piaţa “Am Hof” (la curte), cea mai mare piaţă din centrul Vienei, la Freyung, la fel una dintre cele mai mari şi mai renumite pieţe ale Vienei şi apoi la palatele Ferstel, Kinski şi Harrach şi la Schottenkirche. Drumul înapoi la biserica Sfântul Petru duce pe Naglergasse şi Graben.
În jurul Bisericii Sfântul Mihael, din Piaţa Sfântul Mihael cu Biserica Sfântul Mihael (Michaelerkirche), începe Viena imperială. Aici se găsesc săpături arheologice romane şi din Evul Mediu. În imediata apropiere se intră la Hofburg (reşedinta habsburgilor şi până în 1918 reşedinţa imperială). Şi pentru plimbarea prin Hofburg este nevoie de timp pentru a vizita, Kaiserappartements (apartamentele imperiale) Sisi-Museum (museul printesei Sisi) şi die Silberkammer.
După ce ajungi la Heldenplatz (Piaţa Eroilor), dacă te întorci înapoi în Piaţa Sfântul Mihael, ajungi la una dintre cele mai frumoase pieţe ale Vienei, Josefsplatz, unde se găseşte Biblioteca Naţională şi Şcoala de călărie. Înainte de pleca mai departe spre Albertina, nu trebuie uitată vizita la Augustinerkirche.
Viena este recunoscut ca oraşul ce se bucura de o calitate a vieţii deosebită. În anul 2010 a ocupat locul I într-un clasament realizat pe baza unui sondaj comparativ între 221 de metropole.
(Text&FOTO: Rodica Roşca)