Ziarul electronic al arădenilor

Albinele din județul Arad, decimate de poluarea chimică

Apicultorii arădeni reclamă o mortalitate foarte mare, de peste 30 la sută, a populaţiei de albine, din cauza poluării chimice, fiind vorba în special de substanţe folosite în agricultura intensivă.

Vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Arad, Ovidiu Hatcu, a declarat, pentru Agerpres, că „problema majoră care se menţine este poluarea chimică, cea care ucide cel puţin o treime din populaţia de albine în fiecare an“.

„Populaţia de albine lucrătoare este redusă an de an de mai mulţi factori, cei mai importanţi fiind condiţiile meteo extreme şi folosirea pesticidelor. În ultimii ani, culturile sunt tratate chimic începând cu sămânţa, iar apoi aerian cu substanţe foarte dăunătoare albinelor.

România, Bulgaria şi Ungaria sunt, în continuare, singurele ţări UE care au derogare pentru folosirea substanţelor din grupa neonicotinoidelor. Răspunsul primit de noi de la oficialii UE a fost acela că România a solicitat această derogare, însă sigur nu au făcut-o apicultorii, ci este vorba de agricultori. Noi insistăm că ar trebuie permisă doar folosirea substanţelor ecologice, chiar dacă sunt mai scumpe“, a spus vicepreşedintele ACA Arad, citat de Agerpres.

Din cauza pierderilor de albine lucrătoare, producătorii de miere spun că au doar o treime din producţia care ar face această activitate profitabilă.

„O producţie normală ar fi de 30 de kilograme de miere pe an la fiecare familie de albine, ceea ce ar face activitatea profitabilă, însă noi avem acum doar 10 kilograme“, a spus Ovidiu Hatcu.

ACA Arad a constatat că scăderea numărului de familii de albine an de an, iar dacă în judeţ se estima în 2016 că există până la 60.000 de familii, acum ar exista cel mult 50.000.

În judeţul Arad sunt aproximativ 800 de apicultori înregistraţi, însă ACA estimează că numărul real de persoane care deţin stupi este dublu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.