Ziarul electronic al arădenilor

Virusul pestei porcine africane, confirmat în municipiul Arad

Autoritățile santitar-veterinare au confirmat, luni, existența virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie din Arad, unde s-a dispus sacrificarea acestora.

„În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei“, a anunțat Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Din investigaţiile preliminare, animalele proveneau de la o persoană din Bihor. „Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei“, a mai informat SNSVSA.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie, iar investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Inspectorii DSVSA Arad au aflat că au mai existat mortalități la porcii din gospodăria din municipiu, cadavrele animalelor fiind aruncate în trei locații.

„Din cadavrele care au mai fost găsite au fost prelevate probe care au fost analizate la Laboratorul DSVSA Arad și au fost declarate pozitive pentru PPA. Conform procedurilor, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), pentru confirmarea diagnosticului. Rezultatele au confirmat prezența virusului pestei porcine africane”, a spus Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.

Inspectorii DSVSA Arad continuă procedura de căutare a celorlalte cadavre abandonate în locațiile descrise de proprietar, cu sprijinul reprezentanților Jandarmeriei Arad, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad și Inspectoratului Județean de Poliție Arad, până la recuperarea tuturor acestora în vederea neutralizării.

În cursul zilei de duminică, la sediul Prefecturii Județului Arad a avut loc o şedinţă a Centrului local pentru combaterea bolilor, în vederea analizării unei suspiciuni de pestă porcină africană identificată pe raza municipiului Arad, într-o gospodărie aflată pe strada Păpădiei.

În cadrul ședinței s-a decis sacrificarea celor 55 de porci identificaţi în gospodăria respectivă, prelevarea de probe şi incinerarea cadavrelor.

De asemenea, s-a decis dezinfecţia gospodăriei şi a maşinii cu care s-a efectuat transportul animalelor, dar și recuperarea a 21 de cadavre ale unor porci care au murit.

CITITI SI: Suspiciune de pestă porcină africană în Arad. Peste 50 de porci sacrificați

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.