Ziarul electronic al arădenilor

Viena, în topul oraşelor elitiste din lume

vienaViena a ajuns de curând pe locul 3, după Copenhaga și Amsterdam, în topul anual „Smart Cities-Index” întocmit de Boyd Cohen, un „strateg climatic” american.

Expertul a motivat aceasta prin faptul că Viena nu s-a mulțumit că în ultimii ani a fost clasată pe locuri bune în diferite topuri, ci a continuat să își îmbunătățească mereu parametrii.

Body Cohen a studiat mai bine de 100 de proiecte smart-city și a remarcat că în Viena s-a pus accent pe energia solară, s-au înmulțit locurile E-Mobility și într-o parte a orașului (neu Marx) s-a dezvoltat un proiect “Innovationsbezirk”, pentru mass-media, știință și tehnologie.

În top 10 au mai intrat Paris, Stockholm, Londra, Hamburg, Berlin şi Helsinki.

Potrivit unui studiu actual, intitulat “UN-Habitat”, Viena ocupă locul 3 în comparație cu 70 de orașe internaționale cele mai de succes și înfloritoare în lume. În acest studiu au fost luate în considerare criterii de productivitate, infrastructură, calitatea vieții, egalitate socială.

Viena este la toate aceste criterii înaintea metropolelor Tokio, Londra, Paris și New-York.

Chiar și în lista actuală, “Innovation Cities Global Index 2012-2013” a agenției australiene “2thingknow”, Viena ocupă locul locul 3, după Boston și New-York.

Aici sunt comparate 445 de orașe din punct de vedere al potențialului inovativ. Viena este deci cel mai inovativ oraș al Europei.

Că Viena are o calitate a vieții ridicată o atestă a patra oară la rând și studiul internațional “Quality of Living Survey 2012” al Grupului internațional Mercer Consulting Group care a comparat 211 metropole.

În Economist Intelligence Unit, topul actual al orașelor din ziarului britanic “The Economist”, Viena a ieșit pe locul 2 din 139 de orașe.

Următorul studiu Mercer este așteptat în luna februarie.

Cunoscutul ziar Financial Times a pus Viena pe primul loc în ceea ce privește potențialul economic. Ziarul face tot la 2 ani o statistică cu cele mai atractive orașe din Europa din punct de vedere al investițiilor directe. În clasamentul final, Viena a ocupat locul 3 după Londra și Paris.

În special, Viena a ocupat o poziție de succes pentru că reprezintă o legătură între estul și vestul Europei.

Viena adăpostește de mai bine de 30 de ani unul dintre locațiile principale ale Națiunilor Unite. După aceea, Viena este sediul unor organizații internaționale importante cum este OPEC (Organizația Ţărilor Exportatoare de Petrol), Organizația pentru Siguranța și Cooperare în Europa, Autoritatea Internațională a Energiei Atomice, IAE și Organizația Internațională a Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala (UNIDO).

Astfel, Viena este una dintre cele mai importante sectoare ale diplomației internaționale. În organizațiile internaționale din Viena lucrează peste 5.000 de angajați dintre care 3.500 de diplomați.

Viena se numără printre cele mai iubite destinații din Europa.

În anul 2012 au fost 12,3 milioane de înnoptări, deci un plus de 7,5 % și 5,6 milioane de turiști, un plus de 7,2%.

Motivele care îi aduc pe turişti la Viena sunt nu numai  oferta culturală sau gastronomică deosebite, ci și prin faptul că Viena este din ce în ce mai iubită ca oraș al cumpărăturilor, fiind luată de cunoscutul CNN, în noiembrie 2012, în renumita listă a celor mai bune orașe pentru shopping “The world’s 10 best shopping cities”.

O poziție de frunte o are capitala austriacă şi în domeniul conferințelor internaționale. Cu 195 de congrese internaționale, Viena se distanțează ca fiind cel mai îndrăgit loc de congrese din lume.

Viena are în total 70.000 de locuri în săli de teatru sau concerte.

Pe lângă concertele și spectacolele care se țin în mod regulat, mai au loc și cca. 2.500 de evenimente importante. Asta înseamnă cam 7 evenimente mari pe zi. Viena este admirată și datorită balurilor tradiționale.

În fiecare sezon, au loc în jur de 450 de baluri cu 300.000 de vizitatori. Cel mai neobișnuit este Life Ball, cea mai mare gală de caritate pentru bolnavii de AIDS (SIDA).

O statistică comparată a Magistratului de economie, muncă și statistică (MA23), între regiuni și orașe din Germania, Austria și Elveția, arată că Viena are cei mai mulţi studenți din regiunile de limbă germană.

Conform statisticii Ministerului Economiei și Cercetării, în 2012 au fost înscriși în Viena 186.862 de studenți, pe când la Universitatea din Berlin, următoarea mare universitate în regiunile de limba germană, erau doar 160.145, la München se înregistrau 109.942 de studenţi, iar la Hamburg 90.779 studenți.

Indiferent de statistici, Viena este (aproape) întotdeauna în top 3.

În concluzie, Viena este un oraș modern cu o calitate a vieții deosebită, care oferă continuu atât vizitatorilor, cât și vienezilor, un divertisment zilnic variat, din toate punctele de vedere.

Rodica Roşca

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.