Romania este o tara cu mult mai multe traditii decat v-ati astepta in mod normal de la o tara mai putin cunoscuta din Europa de Est, iar Craciunul nu face exceptie.
De la grupuri vesele de copii care canta colinde din usa in usa la feluri de mancare si diverse obiceiuri ciudare, patria lui Dracula este un loc minunate unde sa iti petreci Craciunul.
Unele dintre aceste obiceiuri si traditii sunt vechi, neobisnuite si autentice; altele imprumutate de peste hotare, dar, impreuna, sporesc frumusetea Romaniei, oferindu-i o identitate unica si un farmec deosebit in timpul sarbatorilor de iarna.
Sezonul de Craciun in Romania incepe imediat dupa Ziua Sfantului Andrei (30 noiembrie), cand, potrivit legendelor locale, spiritele rele ies la lumina. Perioada de pana la Craciun este plina de sarbatori minunate, inclusiv Ziua Nationala (1 decembrie) si Sfantul Nicolae (Mos Nicolae), cand toti copiii primesc cadouri.
In continuare impreuna cu echipa GIftIdea va prezentam cateva informatii despre traditiile de Craciun din Romania.
Postul Craciunului
Romanii sunt oameni religiosi si, de obicei, practica postul pe tot parcursul anului (lunea si vinerea) abtinandu-se de la a consuma produse de origine animala. Cel mai important post este Postul Craciunului, care se desfasoara intre 14 noiembrie si 24 decembrie. Potrivit religiei ortodoxe, in timpul celor 40 de zile inainte de Craciun, nimanui nu ii este permis sa manance carne, oua sau lapte, cu cateva exceptii cand este permis consumul de peste.
Sfantul Nicolae
Foarte popular printre micuti, Sfantul Nicolae este sarbatorit pe 6 decembrie cu mult fast si multe cadouri. In ziua Sfantului Nicolae, toti copiii isi curata cizmulitele, le aseaza la usa sau fereastra si se duc la culcare asteptand ca Mos Nicolae sa le umple cu cadouri. Dimineata, cei mai ascultatori dintre ei vor descoperi o multime de surprize, mai ales dulciuri, in timp ce micutii care au fost obraznici vor gasi doar simbolica nuielusa.
Taierea porcului
Porcul sacrificat nu este de fapt genul de obicei national cu care ne-am putea mandri, dar este o traditie de Craciun de lunga durata pe care o pastram cu incapatanare.
In fiecare an, in ziua Ignatului (Sf. Ignatie), pe 20 decembrie, familiile romanesti din intreaga tara isi sacrifica porcul pentru a avea o masa bogata pentru Craciun. Desi pare un lucru crud, in spatele acestei traditii exista o ceremonie extrem de complexa care a facut parte din obiceiurile locale inca din cele mai vechi timpuri.
Totul incepe dimineata devreme cu taiatul porcului si continua cu o serie de proceduri prin care toata carnea este pregatita cu grija. De la topirea grasimilor pana la prepararea carnatilor, un lucru este sigur – romanii stiu cu adevarat cum sa gateasca fiecare bucata din porcul sacrificat.
Un prilej pentru ca familia sa se reuneasca
In Romania, Craciunul a fost intotdeauna o mare oportunitate pentru membrii familiei de a se reuni si pentru a petrece timp impreuna in atmosfera calda, iubitoare si confortabila a casei lor. O mare parte din populatia Romaniei traieste in afara tarii, Craciunul fiind un prilej bun pentru a-si revedea familiile.
Cu toate acestea, in timpul Craciunului, cele mai multe case romanesti sunt pline de vecini, rude, prieteni si bunavointa – un amalgam placut si confortabil in care toti chicotesc, danseaza, gatesc si povestesc.
Acest moment al anului este cu adevarat o sansa pentru orice membru al familiei sa isi reincare bateriile si sa creeze amintiri pe care sa le pastreze pentru totdeauna.
Mancarea traditionala
Mancarurile sunt probabil cea mai importanta parte a oricarei sarbatori din Romania, insa Craciunul este o adevarata sarbatoare pentru simturi. Pregatirea incepe cu sacrificarea porcilor, cand o buna parte din porcul sacrificat eeste trasnformata in sunca afumata, slanina, carnati, lebar si alte bucate romanesti bizare si delicioase.
In Ajunul Craciunului femeile fac sarmale si coc cozonaci. Cina de Craciun este o masa bogata, cu mai multe feluri de mancare, accentul punandu-se pe carnea de porc, muraturi, delicioasa salata de boeuf si multe vinuri de casa care sa spele papilele gustative ale mesenilor.
Colinde
Probabil ca cea mai frumoasa parte a unui Craciun romanesc este suita laborioasa, magica de colinde care se aude in toata tara in acest minunat moment al anului, de la drumurile pietruite ale satelor cele mai indepartate pana la cele mai clasice locatii din capitala.
Deseori insotite urari de sanatate, propsperitate si implinire, colindele romanesti sunt departe de a fi simple cantece de Craciun. De obicei vin impreuna cu ritualuri, costume si instrumente speicale, prcum si spectacole teatrale deosebite, generand un spectacol autentic. Unele dintre cele mai populare sunt Steaua, Capra si Plugusorul.
Alte traditii si obiceiuri de Craciun include decorarea bradului de Craciun, obicei realizat de intreaga familie cu cateva zile inainte de Craciun; sosirea lui Mos Craciun cu sacul sau plin de daruri, o practica care are loc in ajunul Craciunului; decorarea fiecarui oras cu milioane de luminite stralucitoare; si, bineinteles, fermecatoarele piete de Craciun din toata tara.