Ziarul electronic al arădenilor

Puterea poporului

„«Copiii rebeli» ai Uniunii Europene au bătut palma: Polonia şi Ungaria vor să facă o Bancă Centrală de Dezvoltare, care să investească în infrastructura din regiune“.

Am reprodus titlul unei știri ce a apărut în media on-line autohtonă în primele zile ale lui 2018.

Știrea este completată și cu alte informații ce privesc întâlnirea dintre primii miniștri ai celor două state, la Budapesta, unde nici nu se stinseseră bine ecourile sărbătoririi Anului Nou.

Ce vreau să spun este că, din lectura, chiar fugitivă, a portalurilor de informații, oricine poate vedea cum, peste tot în Europa Centrală, lucrurile se mișcă, au loc întâlniri la cel mai înalt nivel, se caută soluții pentru ca economia, finanțele, comerțul, să se miște și să o facă tot mai bine.

Se caută, în același timp, alianțe care să deschidă noi perspective pentru toți cei interesați. Din toate punctele de vedere. Lumea a devenit prea mică să nu-ți pese de ce se petrece dincolo de gardul care-ți înconjoară ogreada!

De unde tot felul de voci, mai mult sau mai puțin autorizate, mai mult sau mai puțin obiective, ocupă spațiul cu tot felul de remarci la adresa celor două state – Polonia și Ungaria – iată că, la nivel de guverne, și nu numai, oamenii au decis să meargă în continuare pe drumul pe care și l-au ales.

Populism în sus și-n jos, autoritarism, iliberalism și câte și mai câte dar dacă arunci o privire pe indicatorii economici observi că atât Polonia, cât și Ungaria – dar chiar și Cehia și Slovacia – au adoptat, cu fermitate și inspirație, măsuri care au contribuit la dezvoltarea lor economică accelarată iar faptul acesta se reflectă – vizibil chiar și pentru cei care n-ar prea vrea – în creșterea bunăstării oamenilor.

Oameni care își spun cuvântul de fiecare dată când e nevoie. Tare și răspicat, cu subiect și predicat, cât să se audă chiar și-n cancelarii unde se-ncearcă alte „muzici”.

Cadrilul corectitudinii politice, gavota multiculturalismului, aria așa numitului „post-creștinism” în numele căruia l-ar alunga pe Christos de pe tot continentul și ar șterge pe jos cu aspirațiile națiunilor pentru afirmarea tradițiilor și a identității fiecăruia acolo unde l-a așezat Dumnezeu.

În jurul nostru popoarele – din ce în ce mai multe – își revendică, pe bună dreptate, dreptul de a exercita puterea. Pentru care au plătit cu vârf și-ndesat.

Drept urmare, lucrurile au dinamică, viața merge înainte.

Ăst timp, ce se întâmplă pe plaiuri mioritice.

Ai zice că nu se întâmplă nimic.

Dar nu! Măcar de ar fi așa și încă nu ar fi rău.

Numai că, ce să vezi, pe-aici, pe la noi, oamenii politici de la vârf – cel puțin unii dintre ei, destui ca să nu-i poți neglija – exersează scărpinatul în ceafă și bătutul pasului pe loc.

În loc să dea de capătului marilor trebi ale țării – și, Doamne, câte nu sunt pe o imensă „listă de așteptare”? – ei se dau de ceasul morții să se spele de bubele penale de care se tot molipsesc unii pe alții; taie și spânzură tot ce apucă să-și poată betona imunitățile și să îndepărteze pe oricine și orice le-ar putea amenința îmbuibarea grobiană. Aruncă în stânga și-n dreapta cu lozinci sforăitoare, cu minciuni sfruntate, cu sudălmi și amenințări, își sâsâie veninul pe la colțuri și-n adunări de taină, să nu afle prostimea ce pun la cale.

Cât despre noi, cei mulți, deși vedem că ne-a lovit o pacoste cumplită și nu par să fie semne că o să treacă prea curând: ne fură, ne mint, ne înșeală și ne duc cu vorba, ba, mai rău, ne râd în față iar noi, ce facem noi?

Suntem ocupați.

Citim presa și ne minunăm. Dacă ne ostenim să facem și-atât.

Privim ecranul televizorului – împroșcat de scandaluri fără număr și fără sfârșit – și proiectăm printre buze semințele de floarea soarelui pe care le ronțăim în ciudă.

Ieșim din când în când în piața sfatului, strigăm ce strigăm iar la urmă, o luăm spre casă cuminți, speriați cumva că am avut îndrăzneala să mai ieșim. Mâine?…

Dar cei mai mulți, se vede limpede, tăcem frumos și înghițim.

Atât?

De atât să ne ajungă curajul? Puterea?

Puterea poporului?

Atâta să ne fie ea?

Silviu Rațiu

Ianuarie, 2018

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.