Ziarul electronic al arădenilor

Punct şi de la capăt. Marţi 13 sau knock down

În urmă cu ceva zile am aşternut câteva rânduri despre gafele domnului Mihai Gâdea şi-mi ziceam că, poate, nu ar strica să ia o pauză. Să-şi adune gândurile, să se lase sfătuit de unii care ar putea să-i dea nişte idei bune

Apoi a venit comunicatul CNA, am văzut că dumnealui a răsuflat uşurat, nu de alta dar dacă ar fi trebuit să-nchidă emisia pentru cele 10 minute de acum anecdotice, cred că domnul Voiculescu ar fi avut vreo două trei cuvinte de spus şi numai de alint n-ar fi fost.

Nici după anunţarea amenzii nu ar fi fost tîrziu ca domnul Gâdea să ia o pauză. Ar fi putut invoca un surmenaj, o migrenă şi sunt sigur că patronul l-ar fi înţeles.

Doar că feciorul nu a înţeles nimic din tot ce i s-a întâmplat în ultimele zile. Mai mult, cred că, văzând unele manifestări de simpatie partizane, i s-a mai şi urcat la cap. Ce să-ţi zic, e tare-n parcare!

Dar nu e!

Dacă mai era nevoie să ne convingem de asta, ei bine, marţi seara – când te gîndeşti c-a fost şi 13! – , a venit dovada. Ca un duş rece sau, dacă vreţi, ca o palmă peste ceafă, aşa cum obişnuiau, pe vremuri, domnii-nvăţători, în clasele primare, cu proştii clasei.

Să ne aducem aminte. Luni seara, ştirea bombă: premierul Ungureanu  va  veni la Antena 3! Aplauze furtunoase, ovaţii. Dacă vă aduceţi aminte, faţa lui Gâdea era inundată pur şi simplu de o expresie de satisfacţie puerilă, cum numai la grupa mică mai poţi vedea. De umflat în pene ce era, nici n-a apucat să vadă cum invitatul din acea seară, domnul Călin Popescu Tăriceanu, un premier cum ar fi bine dacă ar mai avea România, l-a pus de vreo câteva ori la colţ, discret, cu inteligenţă dar suficient de ferm cât să-i ardă un pic obrazul de ruşine de nepregătit ce era. Lui însă, nu. Nu i-a ars. Era prea plin de el. A doua zi urma să vină actualul  premier. Să vezi ce-o să-i facă!

Ei bine, dacă aţi urmărit emisiunea, aţi putut vedea ce am văzut şi eu: nu l-a făcut! Vreau să zic, Mihai Gâdea nu l-a făcut praf pe Mihai Răzvan Ungureanu!

Dimpotrivă. Cel care a fost, marţie seara, într-o umilitoare poziţie de knock-down, a fost domnul Gâdea. Într-atât de rău a încasat-o încât, spre final abia dacă a mai reuşit să mai bâiguie vreo două-trei fraze ambigue, ridicând de fiecare dată mingea la fileu pentru un M.R.Ungureanu dezlănţuit. Iar când acesta s-a oferit, zâmbind şerpeşte din spatele ochelarilor săi impecabili, să-i procure o  carte a academicianului Graur, un fel de abecedar pentru iniţierea în limba română literară, băieţaşul spilcuit şi plin de ifose de la începutul emisiunii era pur şi simplu groggy. Ai fi aşteptat ca un arbitru nevăzut să oprească „partida” şi să înceapă numărătoarea. Noroc că s-a terminat emisiunea. Cum spun cei din lumea boxului: salvat de gong.

Pe tot parcursul interviului, cel care a stăpânit terenul a fost premierul. A controlat tot: a impus ritmul discuţiei, a temporizat elanul plăpând al moderatorului,  l-a contrat de câteva ori cu alura profesorului care-şi pune la punct elevul nepregătit, l-a aburit cum a vrut cu o frazeologie aiuritoare, fără să lase nici un spaţiu de manevră celui din faţa sa.

Şi măcar dacă am fi aflat nişte lucruri interesante. Dacă primul ministru ar fi fost pus în situaţia să dea nişte explicaţii coerente despre lucrurile care ne dor, care ne interesează! Să ne spună adevărul!

Dar nu, domnia sa a „vorbit discuţii”, a cuvântat fără să spună nimic şi toate astea într-o limbă de lemn cum speram să nu mai am ocazia să aud în spaţiul public de la noi.

Nu la aşa ceva ne-am aşteptat de la această întîlnire!

Am fi vrut să vedem un dialog alert, incisiv, să vedem un prim-ministru confruntat de cel care s-a autoproclamat purtătorul nostru de cuvânt, cu acele probleme pe care le strigă de luni de zile oamenii prin pieţe, pe străzi. Să-i pună pe masă lucruri ce ne frământă de când cu guvernarea PDL şi cărora s-ar cuveni ca guvernul domniei sale să le caute şi să le găsească răspunsuri, ca să-i putem crede. Şi ce a făcut domnul Gâdea? Sleit de puteri, căutându-şi cu greu cuvintele, a promis, la sfârşitul emisiunii, că va trimite problemele semnalate de populaţie, în plic, pe adresa Guvernului. De ce să le trimită? De ce să nu le fi pus în timpul emisiunii? De ce nu l-a bombardat cu ele în loc să-l zgândăre, de complezenţă, cu lucruşoare de nimic? Unde a fost atitudinea şi tonul de procuror, incisivitatea şi aplombul cu care-şi atacă adversarii atunci când aceştia sunt…dincolo de sticlă?

Ei da, de data aceasta interlocutorul era prezent, aşezat comod în fotoliu, într-o atitudine pe care Mihăiţă Gâdea, elevul silitor şi atât, nu a reuşit s-o deranjeze nici măcar o secundă. Deşi asta aşteptam de la el, cu toţii. Nu de alta dar nu suntem în situaţia de a-l mângâia curtenitor pe premier şi de a-i mulţumi pentru măreţele înfăptuiri. El trebuie să ne scoată la mal şi trebuie să ne spună cum şi mai ales când o va face. Chiar dacă pentru asta va trebui să răspundă la un munte de întrebări incomode. Pentru că aceste întrebări nu sunt ale domnului Gâdea. Sunt ale noastre iar domnul Gâdea ar fi trebuit să le pună. Cu voce tare, răspicat, cu subiect şi predicat.

Când îmi amintesc ultimele secvenţe, atunci când vezi Doamne, Gâdea i-a plasat „loviturile secrete” – întrebări de şuetă, răsuflate şi pe care toată ţara le-a dezbătut deja până la săţietate ( ştim de mult că şi chestia cu soţia şi cea cu demisia întâîrziată din SIE l-au găsit pe premier în ofsaid) mi se face pur şi simplu milă. De Gâdea, dar mai ales de noi, cei care am stat în aşteptare mai bine de două ore şi ceva, doar-doar o să avem ocazia să auzim şi ceva lucruri adevărate.

Una peste alta, s-a văzut că Mihai Gâdea a „jucat” într-un alt „film”.

Ce ne rămâne altceva decât să sperăm că, de o mai fi să vină premierul la Antena 3, cei de acolo vor găsi o altă formulă pentru postul de moderator.

Altminteri, se pot pregăti de pe acum să arunce prosopul.

Şi că veni vorba, am întrebat un amic dacă a văzut emisiunea de marţi,13.

”Ce-ţi veni? Ghinion curat, frate, dacă tu ai făcut-o. Eu am preferat, după primele minute, să urmăresc meciul. Acolo, da, a fost ceva de văzut, crede-mă!”.

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.