Ziarul electronic al arădenilor

Punct și de la capăt. De prin presă adunate și în presă comentate (II)

„Deputatul PSD Adrian Todor lansează un apel public, adresat primarului interimar Călin Bibarț, prin care solicită rezolvarea de urgență a problemei spațiilor verzi și a locurilor de joacă din cartierul Aurel Vlaicu, care în acest moment sunt aproape inexistente”. (sursa: presă locală) 

Cum să existe de vreme ce, la data când a fost proiectat cartierul Vlaicu – și nu numai acesta – nu au fost prevăzute spații pentru parcuri, pentru locuri de joacă în sensul propriu zis al cuvântului?! Ce să facă acum Primăria, așa, peste noapte? Să dărâme niscaiva blocuri? Ar fi, poate, o idee, ce ziceti, domnule deputat?

Numai cine nu vrea nu observă, de pildă, că în cartierul Vlaicu – dar și în Micălaca sau în Faleză -, majoritatea străzilor sunt mai înguste ca niște capilare și că – în lipsa soluțiilor de parcare pentru cei ce locuiesc acolo – numai o minune face ca, totuși, circulația să se poată desfășura cât de cât normal.

E ușor să vii cu idei care „dau bine la popor”! Sunt bune – iar la români, mereu actuale, lozincile, dar, domnule deputat, poate că nu ar strica să oferiți măcar în stadiu de sugestie și soluția. Măcar și o sugestie, cât de mică. Fiți sigur că vi s-ar recunoaște „dreptul de autor”, iar domnul Bibarț, după cum îl văd, nu s-ar da înapoi ca măcar să înceapă s-o pună în aplicare.

Am locuit în cartierul Vlaicu și tare m-aș bucura dacă s-ar naște cineva care să găsească o soluție miraculoasă prin care să se poate „lărgi” spațiile dintre blocurile înălțate de-a valma în acel spațiu. Dar dacă nu se poate, cum, domnule deputat?

Cît despre „regenerarea urbană”, cred că nici nu are rost să ne pierdem vremea: sursă de aruncat banii pe apa Sâmbetei. Și măcar de nu ar puți așa de tare…

Și apoi, dacă vă este atât de dragă problema, de ce nu i-ați sugerat-o – vreme de 16 ani – celui care se mai laudă și acum cu „mărețele sale realizări”? Fostului primar Gheorghe Falcă. Ce n-a făcut el în 16 ani, o să poată face Bibarț în câteva luni? Și asta în condițiile în care sunt atâția care se înghesuie să-i dea ghionturi și să-l sape din toate părțile.

Să fim serioși, domnule deputat!

***

Am văzut la un canal de televiziune din România un mesaj publicitar care îndeamnă părinții să-și doteze autoturismele cu scaune speciale pentru copii, pentru ca, în felul acesta, să-i pună la adăpost, cât de cât, în cazul unui eveniment rutier.

Foarte bine, dar ce folos, dacă cei chemați să controleze modul cum este respectată legea, n-o fac?

Pentru că, o știm cu toții, obligația celor care transportă copii în autoturismele lor de a-l dota cu scaune speciale, este prevăzută în lege. De ani de zile. Este clar: ele trebuie să fie montate ori de câte ori într-un autoturism se află și un copil! Fără nici un pardon.

Și atunci, se pune o întrebare cutremurător de simplă: Ce mare lucru e să verifici lucrul acesta? Cât poate fi de greu pentru un agent de circulație să vadă copilul de 2 – 3 anișori așezat în poala tăticului, „volănind” voios pe străzile patriei, în loc să șadă în scaunul special, montat acolo unde-i este locul?! Sau, ce mare lucru e să se organizeze filtre cu această tematică foarte simplă: ai sau nu ai scaun special când îți scoți odrasla la preumblare cu mașina?

Mă tem că nu se dorește, nu că nu s-ar putea! De ce? Pentru că, se pare, nu se vrea!

Pentru că ar fi posibil ca un asemnea control să scoată în lumină mai multe „nume cu greutate”.

Cărora le este foarte ușor să „dea” legi, dar nu le mai este la fel de ușor să le și respecte.

Alt motiv rațional nu există, să fim serioși!

Ce le-o fi lipsind agenților rutieri să ia măsuri față de aceste încălcări ale legii? Care, culmea, nasc tragedii insurmontabile.

Îți pierzi copilul pentru că ți-a fost prea greu să-i pui un scaun special pe bancheta din spate. Iar tu, om al legii, devii – prin pasivitatea ta – un fel de complice. V-ați gândit vreodată la asta domnilor?

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.