Ziarul electronic al arădenilor

Proiect. O nouă materie în liceu: „Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste“

Un deputat a anunţat că lansează în dezbatere publică un proiect de lege care prevede introducerea, la liceu, în clasa a XI-a, a materiei „Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremiste“.

„Dezvoltarea fenomenului «fake news» generează o criză pentru societatea contemporană şi ameninţă inclusiv buna funcţionare a democraţiilor liberale. Ascensiunea recentă a partidelor izolaţioniste, rasiste şi antieuropene reprezintă o dovadă în acest sens. Cred că tinerii pot fi deprinşi din vreme, în momentul în care se pregătesc să devină cetăţeni implicaţi deplin în viaţa publică, cu acele instrumente ale gândirii critice care pot identifica o ştire falsă sau o tentativă de manipulare în interesul unei ideologii a urii şi discriminării“, arată deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, într-un comunicat de presă.

Deputatul PNL susţine că prin o astfel de materii care să trateze această temă răspunde unei provocări sociale majore a prezentului şi viitorului, poate fi uşor adaptată programei şcolare.

„Printre temele care vor fi abordate în cadrul disciplinei «Gândire critică în contextul fake news şi al ideologiilor extremist», se numără identificarea unor ştiri false, verificarea ştirilor din mai multe surse, formarea unui mecanism critic şi analitic de recepţionare a ştirilor, identificarea manipulărilor informaţiei în beneficiul unor interese extremiste sau anti-democratice, filtrarea unor informaţii care au ca scop final îngrădirea şi ameninţarea unor drepturi fundamentale.

Chiar dacă se depun eforturi pentru contracararea acestui fenomen, faptul că reţelele sociale şi mass-media sunt asediate de ştiri false într-o formă tot mai eficientă şi perfecţionată reprezintă o problemă majora, în condiţiile în care scopul final al unui «fake news» este dezinformarea şi manipularea opiniei publice în direcţia dorită de cel care propagă informaţia“, mai prevede iniţiativa legislativă.

Potrivit sursei citate, „secolul XXI este denumit şi «Secolul vitezei» sau «Secolul informaţiei», iar rapiditatea cu care se propagă un «fake news» construit abil îi poate influenţa pe cei mai bine pregătiţi şi informaţi dintre cetăţeni“.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.