Ziarul electronic al arădenilor

Proiect. Autorităţile locale, obligate să asigure iluminatul public al trecerilor de pietoni

La Senat a fost un proiect prin care autorităţile publice locale vor fi obligate să asigure iluminatul public al trecerilor de pietoni nesemaforizate pe drumurile internaţionale, naţionale şi judeţene.

Prevederile ar intra în vigoare la un an de la publicarea legii.

Iniţiativa legislativă, semnată de 52 de parlamentari de la PMP, PNL şi PSD propune completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, conform proiectului, va fi introdus un nou alieant la articolul 72 din OUG care prevede:

„Autorităţie administraţiei publice locale au obligaţia să asigure iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare sau marcaje, de pe sectoarele de drumuri internaţionale «E», drumuri naţionale şi drumuri de interes judeţean situate în intravilanul localităţilor, prin utilizarea sistemelor de iluminat public performante din punct de vedere energetic“.

De asemenea, la articolul va fi adăugat un punct care stipulează că “neîndeplinirea obligaţiei de către autorităţile administraţiei publice locale de a asigura iluminatul public al trecerilor de pietoni în condiţiile art. 72 alin. (8)”.

Potrivit proiectului, prevederile ar urma să intre în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial, iar cele vizate la articolul 105 ar fi aplicate la doi ani de la data publicării legii. Neîndeplinirea acestei obligaţii de către autorităţile administraţiei publice locale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni, la doi ani de la data publicării Legii în MO.

„Statisticile demonstrează că, peste tot în lume, trecerile pentru pietoni reprezintă un risc crescut de accidente rutiere pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Au fost efectuate nenumărate studii privind trecerile de pietoni şi concluzia a fost unanimă: realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopţii îmbunătăţeşte în mod cert siguranţa participanţilor la trafic. Prin urmare, locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru şofer atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii“, explică deputatul PMP Ionuţ Simionca, în expunerea de motive a proiectului.

Ionuţ Simionca conchide că „adoptarea acestei iniţiative va aduce o contribuţie semnificativă la asigurarea desfăşurărţii fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi la ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic“.

Proiectul a fost depus la Senat, primă cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional pe iniţiativa legislativă.

sursa: Mediafax

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.