Ziarul electronic al arădenilor

Peste 460 de misiuni ale pompierilor militari arădeni, în prima jumătate a lunii iunie

Echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș“ al județului Arad, cu  mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat celor aflați în dificultate, au desfășurat, în perioada 1 – 15 iunie, 462 misiuni de intervenție în teren după cum urmează:

432 cazuri SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

14 misiuni de stingere și intervenție, din care:

14 incendii

Din cele 14 incendii,

3 s-au manifestat la case/anexe

9 la deșeuri vegetale/vegetație uscată/culturi agricole*

1 la un mijloc de transport

1 la un tablou electric

O intervenție pentru descarcerarea persoanelor în urma unor accidente rutiere.

* Numărul misiunilor pentru descarcerare, reprezintă numarul persoanelor descarcerate sau pentru care au fost executate operațiuni în vederea facilității accesului spre victime. Nu reprezintă numarul accidentelor.

6 misiuni de asigurare a unor evenimente publice de amploare în vederea prevenirii apariției unor situații de urgență.

Pentru cunoașterea permanentă a raioanelor de intervenție și a obiectivelor au fost executate 6 misiuni de  recunoaștere în teren.

3 misiuni pentru salvarea animalelor

* Statistica incendiilor arată că, anual, în perioadele caracterizate prin temperaturi caniculare creşte şi numărul de incendii.

În vederea evitării acestor evenimente, ce se pot solda cu mari pagube materiale şi chiar cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiș” al județului Arad recomandă cetăţenilor respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Reguli şi măsuri speciale la efectuarea secerişului şi la recoltarea cu combine din lan:

În perioada coacerii şi până la recoltarea cerealelor se interzice:

  • fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanuri, pe arii, pe mirişte, în locurile de depozitare a paielor, în apropierea autovehiculelor ce transportă paie, în apropierea maşinilor situate în parcurile de câmp, la depozitele de alimentare cu carburanți, precum şi în apropierea acestora la o distanță mai mică de 100 m.
  • pregătirea sau încălzirea hranei şi fumatul se vor face în locuri special amenajate în afara lanurilor, depozitelor de paie, a ariilor, a punctelor de alimentare cu carburanți;
  • arderea resturilor vegetale uscate, a miriştilor şi a paielor aflate pe câmp, cu excepția situațiilor deosebite când se vor lua măsuri de siguranță necesară.

Pe lanuri, incendiile mai pot fi produse şi în timpul folosirii combinelor din urmatoarele cauze:

  • scânteile care ies din țevile de evacuare a gazelor de la motor;
  • căldura degajată de motor – atunci când motorul nu este protejat si când paiele vin în contact cu

aceasta;

  • căldura de frecare dintre diferitele piese care nu sunt asamblate şi reglate corect;
  • căldura de frecare produsă la înfăşurarea paielor în jurul axelor şi mecanismelor combinei în

mişcare;

  • căldura degajată la patinarea curelei de la tobă;
  • electricitatea statică formată la frecarea spicelor cu banda transportoare;
  • căldura degajată la supraîncălzirea lagărelor.

In afara acestor cauze specifice combinelor, incendiile se mai pot produce şi datorită nerespectării regulilor generale de prevenire a incendiilor ca: fumatul, folosirea focului deschis, sudura etc. în apropierea combinelor.

– Repararea combinelor si reviziilor tehnice legate de folosirea focului trebuie executate in afara lanului, pe un teren curățat de iarba, la o distanta de cel putin 30 m de culturile cerealiere, stoguri, clai de paie etc.

– Staționarea combinelor pe timpul recoltari, fara supraveghere este interzisa. -Fumatul pe combina nu se admite; pentru fumat se amenajeaza loc special.

Pe fiecare combina trebuie sa existe un stingător de incendiu, incarcat si o lopata, amplasate la locuri vizibile.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad sunt mobilizați permanent, pentru gestionarea operativă a tuturor situațiilor de urgență și acordarea primului-ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de ISU Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.