Ziarul electronic al arădenilor

Parcul fotovoltaic de la Grăniceri – Pilu va avea impact major în sistemul energetic naţional

Investiţia de până la 700 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic în judeţul Arad, anunţată la începutul lunii februarie, ar urma să aibă impact major în sistemul energetic naţional, consideră reprezentanţii investitorilor, care au participat, marţi, la o dezbatere la Consiliului Judeţean Arad privind oportunitatea construirii obiectivului.

„Este un proiect fotovoltaic de o anvergură mare, cu un impact major asupra sistemului energetic naţional şi în principal asupra judeţului Arad, legat de siguranţa energetică. Discutăm de energie verde, în condiţiile în care Europa se îndreaptă tot mai mult spre energie verde, pentru protecţia mediului. Ocupăm nişte terenuri foarte slab productive sau neproductive, terenuri arabile, nu păşune. Investiţia este de aproximativ 700 de milioane de euro. Se doreşte instalarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare de teren, cu o putere instalată de 700 MW“, a declarat Sorin Buliga, reprezentant al investitorilor, după dezbaterea la care au participat autorităţi locale, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi diverse asociaţii de protecţie a mediului sau alte ONG-uri.

Primarul comunei Grăniceri, Petru Bătrînuţ, spune că investiţia ar putea crea multe locuri de muncă şi ar aduce sume importante la bugetul local.

„Investiţia va aduce bunăstare comunei Grăniceri, prin ceea ce înseamnă impozitele şi taxele plătite de către investitor bugetului local. Am studiat un proiect similar din Spania, iar pe perioada implementării se poate ajunge la 1.200 de locuri de muncă create. Pentru mentenanţă vor fi angajaţi zeci de muncitori“, a declarat primarul.

Surse din cadrul administraţiei locale au declarat că un ONG de mediu a formulat obiecţii cu privire la acest proiect, arătând că zona vizată de amplasarea panourilor fotovoltaice este un important habitat pentru popândăi. Totuşi, problema nu a fost ridicată şi în cadrul dezbaterii publice de marţi.

Primarii comunelor Grăniceri şi Pilu declaraseră, la începutul lunii februarie, că în zonă ar urma să fie construit un parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 1.079 de hectare de teren din judeţul Arad.

Investitorii ceruseră Consiliului Judeţean elaborarea PUZ-ului, iar instituţia a anunţat că înainte de acest demers va organiza şi o dezbatere publică.

sursa: Agerpres

Dezbatere publică cu privire la construirea unui parc fotovoltaic în județul Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.