Ziarul electronic al arădenilor

Dezbatere publică cu privire la construirea unui parc fotovoltaic în județul Arad

 Un parc fotovoltaic ar urma să fie construit pe o suprafaţă de 1.079 de hectare de teren aflat pe teritoriile administrative ale comunelor Grăniceri şi Pilu, aproape de graniţa cu Ungaria, a anunţat Consiliul Judeţean, în timp ce primarii susţin că investiţia ar fi de 500 – 700 de milioane de euro.

Consiliul Judeţean Arad a informat, joi, că organizează o dezbatere publică referitoare la oportunitatea elaborării în interes public a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în arealul comunelor Grăniceri şi Pilu.

„Elaborarea PUZ-ului a fost cerută de un investitor privat care doreşte construirea unui parc fotovoltaic, pe o suprafaţă de 1079,37 hectare“, arată instituţia.

Aceasta ar fi cea mai mare investiţie de acest fel realizată în judeţul Arad, iar primarul comunei Pilu, Dan Drăgan, susţine că s-ar ridica la peste 500 de milioane de euro.

„Investitorii ne-au contactat deja, ei au început procedurile de achiziţie de terenuri şi fac demersuri pentru obţinerea PUZ-ului. Ni s-a comunicat că ar fi o investiţie de peste 500 de milioane de euro, care ar acoperi în total 1.300 de hectare de terenuri din cele două comune. Pe lângă suprafaţa ocupată de panouri şi clădirile administrative, investitorii ar urma să realizeze infrastructură, drumuri noi“, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Pilu.

Contactat de Agerpres, şi primarul comunei Grăniceri, Petru Bătînuţ, a declarat a avut discuţii cu investitorii.

„Investiţia va ajunge până la 700 de milioane de euro. Este un grup de investitori care deţine deja două parcuri eoliene. Deocamdată nu putem să le dezvăluim numele. Parcul fotovoltaic ce ar fi construit în zona noastră ar fi unul dintre cele mai mari din Europa, dar cel mai mare din nord-vestul României. Ar oferit peste 700 de MW, adică ceva mai mult decât energia produsă de un reactor nuclear“, a declarat primarul din Grăniceri.

El spune că investitorii au deja înţelegeri cu proprietarii de terenuri în vederea achiziţionării suprafeţelor necesare.

Având în vedere amploarea investiţiei, Consiliul Judeţean Arad invită publicul şi instituţiile interesate să participe la o dezbatere publică în 23 februarie, ora 10.00, la sediul de pe strada Corneliu Coposu.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.