Ziarul electronic al arădenilor

Papionul vs plagiatorul

Nu-l simpatizez pe Horia-Roman Patapievici, ba chiar mi se pare antipatic. Nu putem modifica legi de funcționare a unei instituții pentru că un individ ni se pare antipatic.

Premierul Victor Ponta a făcut-o însă rapid și vrea să calce papionul în picioare. Are o boală: invidia. N-a luat încă niciun mare premiu pentru literatura de budoar de pe blogul său, iar ieri a fost nominalizat la premiul Plagiatorul anului, poveste care circulă la nivel național și internațional. Și nu e bucuros. E normal așadar să fie invidios pe Patapievici, care nu transcrie din operele altora, ci chiar le scrie și mai ia și premii. Asta pe lângă o activitate impresionantă la Institutul Cultural Român. Lupta dintre el+susținătorii săi și Guvernul Ponta este inegală. Iar lumea nu va mai protesta ca la Universitate. Mai mult, premierul își permite să tocmească oameni care să facă o contramanifestație.

Cine va câștiga această bătălie? Intelectualii sau plagiatorii? Dacă ar fi să pariez, atunci aș pune banii pe Ponta, chit că mi se pare unul dintre cele mai infantile personaje politice de pe scena românească. Are însă stofă de dictator, este încăpățânat și nu va recunoaște în veci că a greșit. Mai ales acum când a descoperit cine e vinovat de acuzația de plagiat care i se aduce: Traian Băsescu. Mă și miram ca președintele să nu aibă un amestec. Evident dacă ne luăm după obsesia USL. Mai am o singură întrebare: cine va fi vinovat de tot ce se întâmplă în România când Băsescu nu va mai fi președinte? Întrebarea este retorică. Atunci chiar nu va mai conta cine este vinovat. România va fi condusă de USL și nu o să-i pese de nicio acuzație. Guvernul și Parlamentul vor emite ordonanțe și legi criminale care nu vor putea fi contestate de nimeni. Și nici președintele nu se va trezi să vadă de ce poporul crâcnește. Asta dacă USL va câștiga în toamnă, iar Crin va ajunge președinte. În România e posibil orice. Inclusiv să ne întoarcem la dictatură.

Notă: Înainte de alegerile locale am scris despre nevoia de echilibru pe scena politică, pentru că altfel riscăm să fim conduși iar de un partid unic. Evident că mesajul meu n-a avut cine știe ce impact. 80% dintre cititorii mei au studii superioare și stau pe picioarele lor din punct de vedere financiar, așa cum zic studiile demografice. Ei poartă papion, nu diplome obținute prin furt. În România nu contează asta. Moartea intelectualilor nu e departe, așa cum strigau minerii îndemnați de Ion Iliescu.

P.S. În timp ce presa internațională scrie la greu despre plagiat și rușinea ordonanței legate de ICR, Ponta postează pe Facebook ceea ce-l pasionează: „Pentru prima data in istorie, cursa de 24 de ore de la Le Mans a fost câştigata de un model hibrid!”. E liniștit. Ministrul Educației a spus că nu are competența să judece plagiatul premierului, iar magistratul care a fost copiat zice că nu-l interesează.

Tiberiu Lovin

sursa: reportervirtual.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.