Ziarul electronic al arădenilor

Palatul Lichtenstein din Viena

Viena a „dormit” mulţi ani şi nu se ştie cine a trezit-o la viaţă. Cert este că, în prezent, Viena pulsează, mai intens ca niciodată, şi atrage o mulţime de vizitatori cu manifestări şi evenimente de toate genurile, cu muzee, localuri şi magazine care îndeamnă la shopping.

Viena este un oraş al consumatorilor de cultură, de artă, de gastronomie. Ce face Viena atât de atrăgătoare, nu se ştie. Probabil, legătura dintre nostalgia flerului imperial care se îmbină cu cultura.

Viena este un oraş romantic imperial, dar şi oraşulul muzicii şi al artei. În Viena se găsesc 50 de teatre, dintre care trei case de opere şi două scene pentru musical, lăcaşuri de cultură care adesea prezintă atât teme provocatoare prin spectacole dintre cele mai diverse, dar păstrează, totodată, tradiţia conservatoare.

Viena este oraşul lui Schubert, Mozart şi al dinastiei Strauss, este oraşul – scenă pentru teatru, muzică, festivaluri de dans, sărbători şi evenimente.

Faptul că centrul vechi a intrat în patrimoniul UNESCO este datorat importanţei istorice, artistice şi culturale, reprezentate prin trei mari epoci diferite Evul Mediu, Baroc şi Ringstrasse (era străzii în forma de inel).

Cu toate acestea, doar clădirile impozante şi palatele nu sunt de ajuns şi la acestea se adaugă bisericile, parcurile şi colecţiile de artă, la care se adaugă tradiţia muzicală, bucătăria vieneză şi ambianţa deosebit de plăcută a cafenelelor.

În urmă cu câţiva ani, în Viena s-a instalat o „febră” a muzeelor care a dus la înfiinţarea unor suprafeţe de expoziţie uriaşe, moderne şi cu un stil deosebit. Exemplu MQ (Museum Quartier), Albertina sau Liechtenstein-Museum.

Acestea reuşesc să împrumute vizitatorului nu numai plăcerea de a contempla arta ci şi un sentiment absolut nou de a simţi viaţa.

Despre Palatul Lichtenstein

Din primăvara anului 2004, colecţiile prinţului de Liechtenstein pot să fie văzute din nou în Viena, locul unde aceste colecţii au luat, de fapt, fiinţă.

Palatul Liechtenstein prezintă pe o suprafaţă de 2.300 metri pătraţi peste 200 de picturi, sculpturi şi obiecte de artă. Printre altele, adăposteşte una dintre cele mai mari colecţii Rubens, lucrările cele mai reprezentative ale lui van Dyck, Lucas Cranach şi Raffael – precum şi lucrări de Rembrandt, van Ruysdael şi Hamilton.

Ca urmare, această colecţie de artă dă o privire de ansamblu a peste 400 de ani de istorie de artă europeană. Se mai pot vedea, arme, porţelanuri, o colecţie bogată de bronzuri, tapiţerii şi una dintre cele mai frumoase şi extravagante trăsuri franceze încă foarte bine întreţinută.

O notă deosebită a muzeului privat este dată de conceptul de ansamblu în stil baroc căruia îi aparţine parcul, arhitectura, dotările interioare precum şi picturile de pe tavan de la parter şi din casa scărilor care aparţin lui Johann Michael Rottmayr, cel care a pictat şi frescele din cupola bisericii Karlskirche.

După redeschiderea muzeului, pe lângă colecţiile de artă care au fost duse în primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial la Liechtenstein că să fie în siguranţă, mai pot să fie văzute şi alte încăperi ale palatului care înainte nu au fost deschise publicului printre care se numără şi biblioteca.

Colecţia este una dintre cele mai mari şi mai valoroase colecţii de artă particulară din lume.

Scurt istoric

Muzeul Liechtenstein, în forma actuală, a fost deschis în 29 marie 2004. Terenul a fost dobândit în 1687 de prinţul Johann Adam Andreas, în zona Rossau de atunci.

În 1688, a fost deschisă o licitaţie pentru construcţia în sine a cărui proiect a fost însă conceput de prinţ, licitaţie câştigată de Domenico Egidio Rossi, care a fost însă înlocuit cu  Domenico Martinelli, în 1962.

A fost construită o combinaţie între o clădire de oraş şi una rustică, un palat într-o vilă care să corespundă gustului conservator al prinţului.

Construcţia compactă se întinde pe 3 etaje, după dorinţa tatălui lui Johann Adam Andreas, Karl Eusebius.

În 1700 se terminase construcţia în roşu. Pentru zugrăvelile şi picturile interioare  a fost angajat iniţial Marcantonio Franceschini din Bolognia, de la care provin şi picturile de pe tavan de la etajul 1. Acesta i s-a părut însă prinţului că lucrează prea încet şi de aceea a fost înlocuit cu Antonio Belucci din Veneţia care pictează restul etajelor.

Picturile de pe tavanul din marea sală festivă Herkulessaal au fost făcute de Andrea Pozzo, dar pentru că acesta, sau a murit sau s-a reîntors în Italia, prinţul nu a mai avut pictor pentru parter.

După lungi căutări a fost angajat într-un final Johann Michael Rottmayr, ca o soluţie de compromis pentru că prinţul a fost de părere că doar pictorii italieni au “buon gusto d’invenzione”. Pentru că Rottmayr nu a participat la planul iniţial, zugrăvelile sale nu s-au potrivit pe deplin cu stucatura.

Parcul a fost creat în sensul unei grădini baroc clasice. Vazele şi statuile au fost realizate de Giovanni Giuliani după planurile lui Giuseppe Mazz. În 1820, parcul a fost transformat după planurile lui Joseph Kornhäusel într-un parc neo-clasic.

Informaţii utile

Muzeul Lichtenstein din cartierul 9 al Vienei (Alsergrund), numit aşa până în 2011, şi care din anul 2012 este numit simplu Palatul Lichtenstein sau Gartenpalais Liechtenstein, adăposteşte colecţia privată a casei princiare de Lichtenstein, care este una dintre cela mai mari colecţii de artă din lume.

Adresa: Palais Lichtenstein GmbH, Fürstengasse 1, 1090 Wien

Se ajunge cu:

tramvaiul:  Linia D până la staţia Seegasse sau Bauernfeldplatz

metroul: (U Bahn): U2: Staţia Schottentor, apoi Autobuzul Linia 40 A, până la Bauernfeldplatz

U4: Staţia Rossauer Lände, pe jos 600 meteri până la intrarea Fürstengasse

U4: Staţia Friedensbrücke, apoi pe jos 300 metri până la intrarea în parc

autobuzul: Linia 40 A până la Bauernfeldplatz

locuri de parcare pentru autobuze: Fürstengasse/colţ cu Liechtensteinstrasse

De la realinierea casei, piesele cele mai importante ale colecţiei princiare se pot admira numai cu ocazia vizitelor cu ghid.

Grupurile  (max. 25 persoane) anunţate cu cel puţin 10 zile înainte, pot să viziteze palatul de luni până vineri, între orele 9.00 şi 16.30, conduse de un ghid de artă.

Persoanele individuale pot să ia parte la intervale regulate la aceste vizite cu ghid.

Palatul mai poate să fie vizitat şi în cadrul manifestării culturale “Lunga noapte a muzeelor”.

Parcul este deschis zilnic de la 7.00 la 20.30 şi este accesibil publicului.

Info: tel: (0043) 01- 319 57 67-153

e-mail: info@palaisliechtenstein.com

Infopoint în muzeu

Rodica Roşca

(Articolul conţine informaţii preluate din Encliclopedia Wikipedia)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.