OMV Petrom a finalizat modernizarea depozitului de carburanţi de la Arad, cel mai mare din vestul României şi al doilea cel mai mare din ţară, o investiţie în valoare de aproape 19 milioane de euro, informează compania.
Terminalul de la Arad are o capacitate de depozitare de peste 32.000 de metri cubi, echivalent cu peste 550.000 de plinuri auto.
„Odată cu modernizarea depozitului de carburanţi de la Arad, încheiem cu succes programul de optimizare a infrastructurii pentru depozitarea carburanţilor. Programul a vizat concentrarea operaţiunilor în şase depozite mari pe teritoriul ţării şi a presupus investiţii de aproximativ 145 de milioane de euro în ultimii 12 ani“, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil de Downstream Oil.
Depozitul, care se întinde pe o suprafaţă de peste 50.000 de metri pătraţi, include cinci rezervoare de carburanţi modernizate. În cadrul proiectului, au fost implementate tehnologii moderne pentru automatizarea gestiunii şi a livrărilor de carburanţi, dar şi cele mai bune sisteme disponibile pentru protecţia împotriva incendiilor şi pentru reducerea impactului asupra mediului.
Lucrările de construcţii au inclus şi instalarea a aproape 12 kilometri de conducte noi, turnarea a aproximativ 6.500 de metri cubi de beton şi lucrări de modernizare pentru 2 kilometri de cale ferată care deservesc depozitul.
În cadrul programului de optimizare a infrastructurii de depozitare a carburanţilor, demarat în 2007, au fost construite trei depozite noi, la Jilava, Brazi şi Işalniţa, şi au fost modernizate alte trei depozite, la Bacău, Cluj şi Arad. Acestea au o capacitate cumulată de 119.000 de metri cubi şi acoperă geografic întregul teritoriu al României.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.
Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 792 benzinării, la sfârşitul lui martie 2019, sub două branduri, OMV şi Petrom.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,639% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea – 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de 27,8 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2018, au spus reprezentanții companiei.