Ziarul electronic al arădenilor

Părinții ar putea avea o zi liberă pe an pentru verificarea stării de sănătate a copiilor

pediatru iPărinţii şi reprezentanţii legali ai copiilor vor beneficia de una sau două zile libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copiilor, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale, prevede un proiect pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

„Conform dispoziţiilor actului normativ se acordă de către angajatorii publici şi privaţi o zi lucrătoare liberă pe an, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor, pentru îngrijirea sănătăţii copiilor. Sunt luaţi în considerare copiii minori, cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, aflaţi în îngrijirea şi întreţinerea părinţilor sau a reprezentanţilor legali.

Persoanele prevăzute de actul normativ vor beneficia de una sau două zile lucrătoare libere pe an, în funcţie de numărul de copii, fără obligaţia angajatorului de a plăti drepturile salariale aferente. Prin acordarea acestei zile lucrătoare libere, se asigură posibilitatea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor, de a verifica anual starea de sănătate a copiilor minori“, prevede nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit sursei citate, pentru familiile sau persoanele cu doi copii se va acorda tot o zi lucrătoare liberă pe an, ca şi în cazul unui singur copil, însă pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul.

Aceeaşi sursă precizează că părinţii trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că în anul respectiv celălalt părinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucrătoare liberă şi nici nu o va solicita, precum şi o copie a documentului din care să rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului, după caz.

Vizita la medic poate fi efectuată în sistemul public de sănătate sau în sistemul privat.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.