Ziarul electronic al arădenilor

O expoziție cu tablouri realizate din semințe a fost deschisă, în premieră, la Arad (GALERIE FOTO)

Prima expoziție din Arad, cu tablouri realizate din diverse semințe, boabe și macaroane, a fost vernisată joi, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“, iar criticii de artă au apreciat cele 44 de lucrări expuse.

Tablourile au fost realizate de Daniela Kovats, care se află la prima sa expoziție personală, și reprezintă figurile unor personalităţi cunoscute din lumea artistică românească şi internaţională, dar şi personaje şi locuri istorice.

Printre personajele transpuse în tablouri realizate de Daniela Kovats se numără Florin Piersic, Marin Moraru, Horaţiu Mălăele, Nicu Constantin, Mircea Albulescu, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Vlad Ţepeş, dar şi Sharon Stone, Oprah Winfrey, Julia Roberts, Tom Jones, Mr. Bean, Michael Jackson. Pentru realizarea tablourilor, Daniela Kovats foloseste seminte de in, muștar, mac, susan, mei, rapiță, orez, iar în unele cazuri alte materiale, precum strasuri, mărgeluțe și nisip colorat.

Prezent la vernisajul expoziției de la Teatrul din Arad, criticul de artă Dan Lăzărescu a spus că „Daniela Kovats se află în faţa unei afirmări în domeniul artei neconvenţionale“.

„Întotdeauna, artele plastice au avut nişte delimitări foarte mobile. De fiecare dată când un artist înzestrat a hotărât să se sature de limitele pe care le-a respectat până la un moment s-au născut genuri noi, orientări noi. Daniela Kovats nu a avut prea multă şcoală şi a făcut totul din instinct. A pornit totul de la acea lucrare din tuburi de macaroane, dar a mers mai departe sub efectul unui fapt nu tocmai agreabil, s-a stins Michael Jackson. Rezultatul sunt aceste lucrări. Meritul mare al artistei este că niciodată nu a rămas dezechilibrată. I-a plăcut să privească figura umană. Această trecere, mai mult figrativă, pe care o presupune lucrarea cu macaroane la figurativul îndreptat spre figura umană ne arată că această pornire artistică are rezoane adânci, este determinată de un anumit resort sufletesc, care i-a împins atenţia într-o anumită direcţie“, a afirmat Dan Lăzărescu.

Acesta a mai apreciat faptul că majoritatea tablourilor din expoziţie prezintă chipuri.

„Mi se pare şocant că a ales nişte chipuri care, întotdeauna, sunt teribil de bogate şi de expresive. Sunt sigur că această expoziţie de debut a doamnei în viaţa artistică se desfăşoară sub auspiciile calităţii cele mai deosebite. Este o expoziţie inaugurală a unei personalităţi, a unui gen artistic, dar şi a unei anumite direcţii de sensibilitate, iar din acestea se obţin datele unei personalităţi cu totul şi cu totul remarcabile”, a afirmat Dan Lăzărescu.

Maria Furnea, preşedintele Cenaclului de arte plastice „Ion Andreescu”, i-a lansat Danielei Kovats invitaţia de a face parte din cea mai veche asociaţie de profil din Arad.

„Doresc să salut prima expoziţie organizată la Arad într-o tehnică neconvenţională, dar într-un spaţiu convenţional. Am mai participat la multe expoziţii în tehnică convenţională, dar în spaţii neconvenţionale. O felicit pe Daniela pentru faptul că şi-a ales ca spaţiu pentru expunerea lucrărilor sale această locaţie, Teatrul din Arad, cea mai potrivită locaţie pentru debutul în arta plastică arădeană. Aş vrea să o invit să fie membră a Cenaclului «Ion Andreescu» din Arad, care anul viitor împlineşte 55 de ani. Poate şi dânsa o să sprijine cu lucrările care le va prezenta activitatea expoziţională a Cenaclului”, a spus Maria Furnea.

Vizibil emoţionată, Daniela Kovats a mulţumit tuturor celor care au sprijinit-o de-a lungul anilor în care a realizat tablourile, dar şi celor care a făcut posibilă deschiderea acestei prime expoziţii personale. „Această expoziţie este un examen pentru mine, sper că l-am luat”, a spus Daniela Kovats.

Artista a anunţat joi că doreşte să realizeze un tablou care să-l înfăţişeze pe Michael Jackson, în mărime naturală. Tabloul va fi realizat în totalitate din seminţe de rapiţă şi mei.

Expoziţia de tablouri realizate din diverse semințe poate fi vizitată până la data de 20 iunie, în holul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 13.00.

(text&foto: actualitati-arad.ro)

AICI IMAGINI DE LA VERNISAJUL EXPOZITIEI

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.