Ziarul electronic al arădenilor

Morala impusă

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a abrogat legea privind dreptul femeilor de a avorta. „Lung prilej de vorbe și de ipoteze”, cum spunea Topârceanu!

Nu am să scriu despre avort din perspectiva moralei creștine, cunoscut fiind faptul că avortul este considerat un păcat, fiind totuși comis la scară largă chiar de femeile care se consideră credincioase. Intenția mea este de a pune în discuție o altă problemă, mult mai delicată și anume utilitatea interzicerii prin lege a păcatului, sau, altfel spus, a imoralității tradiționale.

În viziunea mea, atitudinea umană privitoare la moral – imoral se aproie periculos de mult de stupiditate. Și asta nu de ieri, de alaltăieri. Pentru a păstra proporțiile, voi da câteva exemple asemănătoare interzicerii avortului, considerat pe bună dreptate a fi o crimă.

Înainte de a se da libertatea statelor americane de a decide interzicerea avortului, Senatul a promulgat o lege prin care se permite cetățenilor de a purta armă la ieșirea din casă. Adică, orice american care la un moment dat a fost aparent sănătos la cap și a obținut un permis port-armă, are dreptul de a avea un pistol în buzunar când iese la plimbare. Concluzia mea este că legiutorul are mai multă grijă de viața nenăscută decât de cei care au apucat deja să fie născuți.

Războiul este din start o crimă. Mor oameni din rândul combatanților, fapt care nu aduce în fața justiției internaționale pe nimeni, pentru că, nu-i așa, e ceva normal pe timp de război. Sunt condamnați doar cei care se fac vinovați de „crime de război” sau de genocid, ceea ce, din nou, este o supremă stupiditate cinică.

Guvernele au grijă de noi, oamenii de rând, și ne avertizează extrem de agresiv privitor la pericolele fumatului. Crează dependență, duce la îmbolnăviri grave, deseori fatale, îi afectează și pe cei din jur prin așa zis-ul „fumat pasiv”, lucruri perfect adevărate și justificate. Dar, din motive bine știute, această propagandă lipsește cu desăvârșire atunci când este vorba despre alcool, de pildă. Pachetele de țigări sunt pictate cu imagini terifiante care descriu efectele nefaste ale fumatului. În schimb, nu am văzut ca pe vreo sticlă de alcool să scrie că duce la dependență și nici nu am văzut vreo poză cu un șofer beat, de exemplu, care ucide trecători nevinovați.

De asemenea, suntem avertizați, cu litere extrem de mici, că majoritatea alimentelor prefabricate conțin e-uri dăunătoare, dar nimeni nu interzice comercializarea produselor respective.

Exemplele pot continua, demonstrând, pentru a câta oară, atât stupiditatea umană, cât și ipocrizia infinită a celor care vor să ne facă să credem că nu mai pot dormi noaptea de grijă noastră.

S-a demonstrat, pe de altă parte, că interzicerea păcatului (a ceea ce este considerat la un moment dat imoral) duce la efecte exact opuse celor scontate. Perioada prohibiției din Statele Unite este, evident, cel mai bun exemplu. În cazul avortului, noi, cei care am trăit în comunism, știm prea bine câte tragedii s-au produs, câți medici cinci s-au îmbogățit riscând viața și sănătatea pacientelor care doreau să avorteze.

Putem discuta, de asemenea, și despre anumite „derogări” privitoare la păcat. Domnul Isus ne dă binecunoscutl exemplu cu urgența care se ivește într-o gospodărie, urgență care se cere rezolvată prin încălcarea regulilor stricte privind sabatul. Câteodată, printr-o minciună poți salva viața unui om (sunt atâtea cazuri de evrei ascunși și salvați inclusiv cu ajutorul minciunii riscante și izbăvitoare). Probabil că există femei care și-ar dori să aibă copii, dar care, din anumite motive, doresc să avorteze, fapt care ar putea fi considerat o excepție de la păcat, o „derogare”.

Problema este, desigur, extrem de delicată, putând fi dezbătută la nesfârșit. Și totuși… Dumnezeu ne-a dat libertatea de a alege inclusiv să păcătuim. El ne învață, bineînțeles, de ce nu este bine să păcătuim, dar ne lasă libertatea de a alege, pe riscul nostru. Mai mult, Domnmul Isus ne spune că legea care vine din exterior este imposibil de respectat, drept pentru care, această lege a moralei trebuie scrisă în inima omului. Cu alte cuvinte, impunerea din exterior a unei anumite conduite este inutilă sau chiar dăunătoare, atâta vreme cât conduita respectivă nu este rezultatul unei conștiințe sănătoase.

Indiferent de legi, femeile vor continua să avorteze. Oamenii vor ucide în continuare, vor cădea pradă dependențelor de tot soiul, vor minți, vor înșela, vor fi desfrânați, vor curvi. Nicio lege nu îi va putea împiedica să facă altfel. Cu o singură excepție: legea propriei conștiințe, călăuzită de Dumnezeu.

Eugen BLAJ

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.