Ziarul electronic al arădenilor

Monografii: Obiceiuri de Crăciun pe Valea Mureșului

arad-300x170111111111113111111„Umblatul cu dubele” sau „Dubașii” este o datină străveche, care se păstrează până în zilele noastre și o găsim în mai multe zone folclorice de pe Valea Mureșului, diferind de la sat la sat.

Echipa de dubași colindători are în componența ei pe cei ce cântă și bat dubele totodată și taraful.

Feciorii îmbrăcați cu șube și cioareci, cu căciuli împodobite cu flori, tricolor și pană de fazan, ținând în mână dubele, la fel de frumos împodobite ca și căciulile, se adună la gazda unde au învățat colinzile în postul Crăciunului.

De aici, încolonați cu căprarul în frunte și muzicanții (taraful) în urmă, dubașii pornesc cu colinzile pe la casele oamenilor.

De obicei, dubașii mergeau mai întâi la biserică unde colindau preotului și familiei sale, apoi la primar, la dascăl, iar apoi la fete și feciori.

La Ostrov, în fața dubașilor, juca „țurca” (capra) – un joc specific, bătând ritmic din botul de lemn. O altă persoană are rolul de a aduna darurile, primite de la gospodarii satului, dubașilor: tradiționalul colac de grâu curat/Cum Dumnezeu l-a dat/cârnați, țuică, bani.

Persoana se numește „iapă”, denumire care vine de la faptul că aceasta duce sacul în spate.

La Căpâlnaș, dubașii sunt însoțiți de „cerb”, care are și o baladă a sa.

Oriunde ar avea loc această datină, ea este legată de sărbătorile de iarnă și se desfășoară sub formă de colind pe texte de baladă păstorească, vânătorească, de muncă, de dragoste, pentru față de măritat și fecior de însurat.

Echipa de dubași din Birchiș poate fi întâlnită frecvent în spectacolele căminelor culturale, reprezentând județul în întrecerile de artiști amatori, prezentând programe de televiziune.

Umblatul cu dubele se transcrie, ca modalitate de exprimare, și în categoria teatrului folcloric.

Baladele cântate sau recitate, melodiile ce le însoțesc au un rafinament artistic unic, iar costumația, recuzita și șubele sunt elemente de decor ce dau spectacolului o notă de originalitate de necontestat.

Tot în categoria teatrului folcloric poate fi inclus și „Vertepul”, colind practicat și el cu prilejul sărbătorilor de iarnă (Ajunul Crăciunului).

„Vertepul” este de fapt o simbioză între teatrul de păpuși și balada cântată. Grupul de colindători format numai din băieți umblă din casă în casă, interpretând balade specifice, pe scena improvizată evoluând concomitent și personajele care ilustrează balada.

„Vertepul” se mai joacă și în zilele noastre la Ostrov, precum și în alte localități de pe Valea Mureșului. La Birchiș acest obicei a dispărut cu mulți ani în urmă.

Întotdeauna colindătorii primesc mai multe daruri: colac de grâu, cârnați, băutură și bani.

sursa: Domnica Florescu – Birchiș schiță monografică, Editura Mirador, 2008

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.