Ziarul electronic al arădenilor

„Mâini curate în spitale“, campanie lansată de Ministerul Sănătăţii

mainiCampania „Mâini curate în spitale“, lansată de Ministerul Sănătăţii, are ca scop informarea şi conştientizarea personalului medical, a pacienţilor şi a publicului despre cât de importantă este dezinfecţia mâinilor în prevenirea infecţiilor nosocomiale.

„Mesajul-cheie al proiectului este «Dezinfectează-ţi mâinile, salvezi o viaţă!» şi vine să întărească ideea că, aplicată în spitale la momentul potrivit, igiena mâinilor poate salva viaţa unor pacienţi. Este pentru prima dată când Ministerul Sănătăţii derulează o campanie de informare publică pe această temă, în contextul în care studiile arată că majoritatea infecţiilor din spitale sunt cauzate de mâinile murdare“, transmite Ministerul Sănătăţii.

Campania de comunicare cuprinde două spoturi TV care vor fi difuzate la posturile de televiziune şi în online, flyere care vor fi împărţite în spitale şi lansarea pagini web mainicurateinspitale.ro.

Pagina web mainicurateinspitale.ro cuprinde articole despre tehnica spălării corecte a mâinilor şi materiale informative despre infecţiile nosocomiale sau rezistenţa la antibiotice.

Un alt scop al campaniei de informare este de a-i determina pe managerii de spitale să investească în achiziţionarea de dispensere cu soluţie dezinfectantă.

„Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid şi util în practica păstrării igienei mâinilor, cu atât mai mult cu cât ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectării. Din păcate, în unităţile medicale din România, consumul de substanţe dezinfectante este destul de scăzut. Dezinfectarea mâinilor în mediul spitalicesc nu se face aşa cum ar trebui“, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătăţii transmite că proiectul a fost realizat cu sprijinul exclusiv al voluntarilor, printre aceştia fiind actriţa Oana Pellea şi artistul vizual Marian Ouatu.

„Importanţa igienizării mâinilor în spitale este subliniată şi într-un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat în 2013. Raportul arată că, la nivelul acelui an, în spitalele din România prevalenţa infecţiilor nosocomiale era cea mai mare în secţiile de terapie intensivă. Potrivit raportului ECDC, România avea probleme în privinţa a trei indicatori: dezinfectantul mâinilor cu soluţii pe bază de alcool, camere cu un singur pat (indicator al capacităţii de izolare a pacienţilor infectaţi) şi cadre medicale dedicate prevenţiei şi controlului infecţiilor.

Infecţiile nosocomiale nu sunt o problemă doar în spitalele româneşti, ci şi în cele europene. Raportul ECDC mai arăta că, în fiecare zi, în spitalele europene, 80.000 de pacienţi, adică unul din 18, suferă de cel puţin o infecţie nosocomială. Studiul a fost efectuatîn peste o mie de spitale din 30 de ţări europene“, explică Ministerul.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.