Ziarul electronic al arădenilor

IPJ şi SRI Arad au obţinut fonduri europene pentru a-şi moderniza clădirea

Inspectoratul de Poliție al Județului Arad şi SRI Arad au obţinut o finanţare neramburasibilă de peste 26 de milioane de lei din fondurile europene, pentru modernizarea clădirii pe care cele două instituţii o împart, proiect estimat la aproape 36 de milioane de lei.

Fondurile sunt accesate printr-un program european care sprijină autorităţile să eficientizeze energetic clădirile, iar după reabilitările care vor dura 32 de luni, imobilul ar urma să aibă un consum energetic redus de patru ori.

Semnarea contractului de finanţare a avut loc, marţi, la sediul Poliţiei Judeţene Arad, care este beneficiar al proiectului alături de SRI (U.M. 0556 Arad), instituţie ce îşi are sediul în aceeaşi clădire.

Finanţarea nerambursabilă a fost acordată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – “Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”.

Proiectul “Lucrări de reabilitare termică şi modernizare spaţii de lucru la I.P.J. Arad şi U.M. 0556 Arad” va fi implementat pe parcursul a 32 de luni şi vizează reabilitarea termică şi energetică prin îmbunătăţirea izolaţiei termice, anveloparea fundaţiei şi a pereţilor exteriori, înlocuirea tâmplăriei interioare şi exterioare, termoizolarea şi înierbarea parţială a terasei.

Totodată, vor fi schimbate instalaţiile de încălzire a apei, sistemele de ventilare şi climatizare şi vor fi montate centrale fotovoltaice şi panouri solare pentru prepararea apei calde. Vor mai fi înlocuite corpurile de iluminat actuale cu tehnologie LED şi vor fi montate sisteme inteligente pentru gestionarea consumului de electricitate.

De asemenea, proiectul vizează optimizarea spaţiilor de lucru, a zonelor administrative, a zonelor de acces, recompartimentarea şi refacerea finisajelor interioare.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 35.869.152 lei, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 26.039.578 lei.

Conducerea Poliţiei Judeţene Arad estimează că, prin implementarea acestui proiect, se va reduce de patru ori consumul total de energie electrică din surse neregenerabile, de la 275 kwh/m2/an, până la 68 kwh/m2/an. Scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră este estimată de la 270 la 84 echivalent tone de CO2/an.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.