Ziarul electronic al arădenilor

Firma turcă Durmazlar vrea să participe la licitaţia pentru livrarea de tramvaie în Arad

Firma turcă Durmazlar intenţionează să participe la licitaţiile pentru livrarea de tramvaie ce urmează a fi organizate în Arad, Timişoara, Brăila şi Craiova, a declarat Abdullah Bocan, general manager la Durmazlar Railway Szstems.

„În lunile iunie – iulie vom participa la licitaţiile care vor fi organizate la Arad, Timişoara, Brăila şi Craiova“, a spus Bocan, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, tramvaiele produse de firma turcă sunt la standarde europene şi cu componente europene, dar la preţuri accesibile.

În prezent, la nivelul Primăriei municipiului Bucureşti se află în evaluare o procedură care vizează achiziţia a 100 de tramvaie moderne. Ofertele au fost depuse de două companii – Astra Vagoane Călători şi Durmazlar Makine San Ve Tic A.S. Valoarea estimată a contractului este de 845,68 milioane lei (180 de milioane de euro).
Abdullah Bocan a precizat însă că nu există un preţ standard, preţul diferă de la cerinţă la alta şi variază în funcţie de echipamentele pe care clientul le doreşte.

„Noi propunem o calitate germană la un preţ mult mai mic“, a spus Abdullah Bocan.

Acesta a subliniat că toate proiectele Durmazlar sunt la standarde europene. Toate componentele sunt achiziţionate din Europa, fiind aceleaşi cu cele care le utilizează un german sau un francez.

De asemenea, Durmazlar vinde unor firme japoneze, germane sau franceze componente şi utilaje, de exemplu boghiurile Durmazlar sunt folosite la trenuri din Polonia, Italia şi Franţa.

La rândul său, Murat Corapcigil, director de dezvoltare la divizia Duray Ulaşim Sistemleri, a menţionat că Durmazlar, companie cu o experienţă de 65 de ani în producţia de utilaje industriale, a început să producă tramvaie în 2009, iar în ultimii trei ani firma a livrat 106 tramvaie.

Corapcigil a precizat că firma îşi achiziţionează materia prima din România, de la combinatul ArcelorMittal Galaţi, adăugând că până la finele acestui an capacitatea de producţie se va dubla, urmând să ajungă la 16 tramvaie pe lună, graţie unor investiţii de aproximativ 50 milioane de dolari într-o nouă facilitate de producţie, care se va întinde pe o suprafaţă de 80.000 de metri pătraţi.

Potrivit lui Murat Corapcigil, valoarea unui tramvai este, în medie, de 1,7 milioane euro, adăugând însă că preţurile diferă de la proiect la proiect şi de la client la client.

Înfiinţat în anul 1956, Durmazlar Holding este unul dintre cei mai mari producători de utilaje industriale. În prezent, grupul are două facilităţi de producţie şi aproximativ 900 de angajaţi, dintre care 120 de ingineri se ocupă numai de cercetare-dezvoltare, realizând o cifră de afaceri anuală de 150 milioane euro, din care 70 milioane euro este cifra de afaceri a diviziei de sisteme feroviare.

Durmazlar produce boghiuri şi alte componente importante pentru vehiculele feroviare pentru companii cunoscute precum Alstom, Siemens, Bombardier şi Hyundai.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.