Ziarul electronic al arădenilor

Firma care a efectuat dezinsecţia la Liceul „Adam Muller Guttenbrunn”, amendată

Firma care a efectuat dezinsecţia la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” din Arad, acolo unde zeci de copii au ajuns la spital, după ce s-ar fi intoxicat la şcoală, a fost amendată de DSP Hunedoara cu 40.000 de lei.

Inspectorii sanitari au descoperit, în urma unui control, că produsele folosite aveau avizul expirat.

Dezinsecţia a fost făcută de o firmă din judeţul Hunedoara, cercetată acum pentru vătămare corporală, fals în înscrisuri şi uz de fals, dar şi pentru trafic de substanţe periculoase.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, în urma controlului efectuat la firma care a făcut dezinsecția de la Liceul German din Arad s-a descoperit că operatorii ar fi încălcat normele atunci când au folosit două produse concomitent.

„Conform cu procesul verbal de recepție a lucrărilor din data de 17.12.2019, produsele biocide utilizate la efectuarea dezinsecției și dezinfecției au fost combinate și utilizate concomitent prin pulverizare cu atomizoruf, ceea ce nu este în conformitate cu indicațiile de utilizare din avizele sanitare ale produselor. în urma verificării Registrului Național al produselor biocide actualizat în septembrie 2019 se constată că produsul SEEF PLUS PREVENTOL CD 601, Aviz nr.1171 B1Q/02/12.24 (la poziția 644), nu mai este avizat sanitar începând cu data de 1.05.2019, întrucât producătorul nu face dovada înregistrării produsului în R4BP până la cel târziu data includerii ultimei substanțe active în lista substanțelor aprobate. Drept urmare se consideră ca operatorul a utilizat produsul după data de expirare a Avizului de punere pe piață, anunță DSP Hunedoara.

Într-un răspuns la o solicitare a Mediafax, reprezentanții DSP Hunedoara anunță că firma a fost amendată cu 40 de mii de lei.

Patronul firmei susține că toate normele au fost respectate și că va contesta în instanță sancțiunile și acuzațiile DSP.

Veres Csaba, patronul societății, a declarat, pentru Mediafax, că aceiași inspectori DSP au controlat firma și în noiembrie, iar atunci n-au găsit nicio neregulă, deși în stoc erau aceleași produse.

„Substanțele nu sunt expirate. Au până în luna martie termen. Noi avem avizul până în 2024 pe produsul respectiv. Din punctul nostru de vedere s-au respectat și dozele la substanțe și avizele le avem. Au venit în noiembrie la noi în control, după cazurile de la Timișoara, și a fost totul în regulă. Acum, după scandalul mediatic care s-a făcut nu mai suntem în regulă. Contestăm orice sancțiune în instanță. Considerăm că nu au dreptate. Și este simplu; în noiembrie, de ce am fost în regulă și acum nu mai suntem? Aceleași persoane au venit atunci în control și atunci am avut substanțele acestea pe stoc. De ce n-au fost expirate atunci? Anomalie. Mâine dacă vin, dau altă amendă. Ei, dacă sunt inspectori la DSP, dau amenzi când vor și cum vor“, a declarat Veres Csaba,

Poliţiştii din Arad au deschis dosar penal în cazul elevilor intoxicaţi în urma unei acţiuni de dezinsecţie şi dezinfecţie, după ce s-a stabilit o legătură directă între acţiunea care a avut loc în 13 ianuarie şi reacţiile pe care le-au avut deja zeci de adolescenţi.

CITITI SI:

Avocatul Poporului s-a autosezizat cu privire la situația de la Liceul „Adam Muller Guttenbrunn”

Poliția a deschis un dosar penal după ce 40 de elevi de la Liceul German au ajuns la spital

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.