Ziarul electronic al arădenilor

Falcă: „O mare companie vine în România. Investiţii vin şi dinspre Turcia“

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat că investiţii în valoare de 20 de miliarde de euro „stau la uşa României“, investitorii aşteptând stabilitate.

„În acest moment cel puţin 20 de miliarde de euro stau la uşa României şi aşteaptă stabilitate. Pentru că Europa este într-o schimbare, într-o anumită zonă dinamica este mult mai mare. Cum este Italia, prin greşelile politice s-a intrat în recesiune, lucru care va fi resimţit şi de România pentru că avem 47.000 de firme care sunt în legătură directă cu economia italiană, dar în acelaşi timp există o dinamică în economia germană iar România are această legătură cu economia germană, austriacă şi olandeză, care au un ritm corect de dezvoltare, şi atunci noi ne legăm de acest ritm de dezvoltare a unor ţări din interiorul Uniunii Europene. Ne interesează partea educaţională să o legăm de economie şi zona universitară să o legăm de tehnologii noi“, a declarat Falcă, într-o conferință de presă susținută, marți, la Satu Mare.

Falcă a explicat că după Brexit multe firme şi-au mutat investiţiile în Europa iar „unda“ va ajunge şi în România.

„Brexit-ul a fost cea mai mare greşeală a ceea ce înseamnă astăzi componenta din Marea Britanie, este cea mai mare greşeală să ieşi dintr-o astfel de construcţie. Economia n-a mai aşteptat să vadă cum va fi producerea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Economia deja şi-a făcut transferul.

Londra avea cel mai mare centru financiar din Europa. Deja s-au mutat 44 de miliarde de euro spre Europa, în primul rând între cele două ţări – Franţa şi Germania. Unda se duce spre est, până în capătul celălalt. Tu ai nevoie să joci pe productivitate şi competitivitate. Vreau să ştiţi că în ultimii 15 ani România are cea mai mare creştere în productivitatea muncii“, a afirmat Falcă.

Primarul Aradului a arătat că investitorii iau legătura cu primarii şi a explicat că este nevoie de stabilitate şi infrastructură.

„Suntem ofertaţi, dar oamenii ca să introducă sume atât de mari au nevoie de stabilitate şi au nevoie de infrastructură. O investiţie de un miliard de euro de obicei se realizează în jurul unei comunităţi de un milion de oameni. Noi, Arad – Timişoara, am creat un pol de dezvoltare exact ca să transmitem un mesaj: avem o comunitate bine gândită de 500.000 până la 1.000.000 de oameni, ca să poată să vină investiţii foarte mari.

Ca să îndeplineşti treptele de dezvoltare, să îţi vină astfel de firme, există un chestionar, poate peste câteva săptămâni o să existe o veste mare, că o mare companie vine în România şi atunci o să am curajul să prezint chestionarul ca să vedeţi ce condiţii trebuie să îndeplinim“, a mai spus primarul Aradului.

De asemenea, Falcă a arătat că investiţii vin şi dinspre Turcia.

„Ele (investiţiile – n.r.) sunt în această zonă, pentru că aşa cum Egiptul nu îşi revine după «Primăvara arabă», Turcia, la cea ce se întâmplă astăzi, după mine, nu îşi revine în următorii 10 ani, economia din Turcia deja se mută aici. În jurul oraşului Târgovişte sunt trei firme turceşti deja. Asta înseamnă că vine economia şi dintr-o parte, şi dintr-o parte. Noi trebuie doar să ştim să deschidem.

Noi trebuie doar să ştim să folosim Dunărea, noi astăzi nu folosim canalul de navigaţie Dunăre – Marea Neagă şi apoi Dunărea, nu ştim să folosim în oraşe apele pentru zona de agrement şi parcuri. Aceşti bani sunt la dispoziţie, sunt în jurul nostru, se poartă discuţii pe diferite etape de investiţii“, a explicat Falcă.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.