Ziarul electronic al arădenilor

„Eu nu trișez niciodată”

Acestea au fost cuvintele pe care Serena Williams le-a tunat – într-un moment tensionat al finalei Turneului US Open 2018 – în obrazul arbitrului portughez, atunci când acesta a sancționat-o cu primul avertisment.

Doar că, o știm acum, s-a dovedit că tocmai ce a trișat. Cel puțin atunci! A încriminat-o exact omul care a ajutat-o să facă lucrul acesta: antrenorul ei!

(Sigur că da, ulterior s-au încercat tot felul de manevre prin care s-a încercat s-o dea cotită dar faptele rămân. Și nu-i scuză nici faptul că, vezi Doamne, ei au făcut ce fac și alții! Să poți scăpa de răspundere când furi, doar pentru că fură și alții!? Ce logică ciudată pentru o persoană care se revendică a fi onestitatea întruchipată!?).

Dar mai e un aspect. Esențial.

În realitate, Serena Wiliams a trișat mult mai grav și mai pervers.

Să ne aducem aminte. Primul set al finalei pe care o disputa în compania lui Naomi Osaka se terminase cu un neverosimil 6 – 3 în favoarea jucătoarei japoneze care avsese tupeul s-o cam spulbere pe ilustra sa adversară. Și nici în setul al doilea lucrurile nu se derulau așa cum și-ar fi dorit tenismana americană. Era condusă iar jocul nu-i mergea. Dar chiar deloc.

Trebuia făcut ceva.

Și aici intervine parșivenia unei persoane care, până la proba contrarie, fiind o mare campioană, cu o experiență competițională net superioară adversarei sale, nu ar fi avut nevoie de așa ceva. Adică să fie necinstită.

Pentru că Serena Williams asta a făcut: jocul nu-i mergea, scorul îi era defavorabil, așa că a decis să apeleze la un truc pentru a încerca să o scoată din ritm pe adversara sa; să o facă să nu se mai poată concentra; să-și dea seama, ea, necunoscuta, obrăznicătura de niponă cu cine are de a face; s-o bage în sperieți, cum ar veni: „uite că și arbitrul face în pantaloni dacă mă dau la el”!

Tot ceea ce a urmat n-a fost altceva decât o comedie demnă de o reprezentație de bâlci, cu Serena scenaristă, regizoare, recuziteră (vezi episodul cu racheta izbită de pământ) și, de bună seamă… interpreta rolului principal.

A găsit un pretext ieftin – să se revolte pe un pretins abuz al arbitrului – și l-a dezvoltat la dimensiunea unui monolog de precupeață care a culminat cu invective pentru care, de ar fi ca arbitrul portughez să se coboare la nivelul ei, Serena Williams ar putea răspunde și în fața tribunalului. Să fim de acord, te pui și-l faci pe om „hoț” și „mincinos”, deși nu ai nici o dovadă și, pe deasupra, chiar antrenorul tău te contrazice, o mai faci și în fața unui public de câteva mii de persoane dar și în fața unor camere de luat vederi care multiplică acuza în multe milioane de „exemplare”!

În ultimă instanță, Serena Williams a apelat la un tertip ieftin cu care  a încercat să întoarcă soarta unui joc pe care, în condiții strict sportive, era pe cale să-l piardă. Cu alte cuvinte, a utilizat niște mijloace necinstite pentru a-și crea un avantaj.

Și cum să se numească un atare tertip altfel decât înșelăciune sadea?!

Cum rămâne atunci cu „Eu n-am trișat niciodată…?”

În loc de concluzie, am să evoc cuvintele uneia din cele mai fantastice jucătoare de tenis din istorie, australiana Margaret Court – una din legendele acestui sport până nu de mult simbol al eleganței, decenței și fair play-ului. Ce a spus doamna Margaret Court despre cele petrecute la recent încheiata finală a US Open?”

„E trist când un sportiv vrea să fie mai presus de regulament“.

Și ce e mai trist e că Serena Williams n-a înțeles nimic din toată întâmplarea. Ba, mai mult, acum a dat-o la întors, transpunând episodul într-o zonă minată: sexismul și discriminarea de cine știe câte feluri. Se dovedește că domnia sa nu le prea are cu caracterul iar lucrul acesta mă conduce către o întrebare ce nu mă lasă în pace de mai multă vreme: să fi fost, oare, această întâmplare singura dată când Serena Williams a trișat pentru ca să câștige?

P.S. Cât este de onestă e Serena Williams o demonstrează și atitudinea pe care a avut-o față de antrenorul care, recunoscând că a greșit, a demascat-o pe eleva sa: „Ce l-a apucat oare să recunoască? I-am trimis un mesaj și l-am certat pentru asta!”.

Curat murdar, coana Serena.

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.