Ziarul electronic al arădenilor

Elevii Școlii Gimnaziale „Ilarion Felea” primesc, din nou, o masă caldă

Primăria Arad a relansat, marţi, programul „Masa caldă în şcoli“, iniţiat de Guvernul României, finanţând mesele zilnice cu bani de la bugetul local pentru 400 de elevi, până când vor fi alocaţi bani din bugetul naţional, după ce anul trecut municipalitatea a investit 350.000 de lei într-o cantină mobilă de tip container amplasată la singura şcoală din judeţ care se află în programul pilot.

Şcoala Gimnazială ‘Ilarion Felea’ Arad este singura din judeţ inclusă în programul guvernamental ‘Masa caldă în şcoli’, însă cei 400 de copii nu au beneficiat, în acest an şcolar, de mesele zilnice, pentru că încă nu a fost alocată finanţarea de la bugetul naţional.

Viceprimarul Călin Bibarţ a declarat că Guvernul a întârziat alocarea fondurilor în condiţiile în care reglementările cu privire la acest program au apărut abia în noiembrie 2018, astfel că Primăria Arad a decis să asigure mesele calde pentru elevi cu finanţare de la bugetul local, iar ulterior să recupereze sumele.

„Pentru că normele reglementau finanţarea doar pe an şcolar, practic din toamnă nu a mai putut fi continuat programul. Legislaţia a fost completată abia în noiembrie, când s-a decis ca finanţarea să fie pe an calendaristic, pentru a nu mai fi întreruperi. Din păcate, Ministerul Educaţiei nu a dat şi normele metodologice, care ar fi trebuit să apară în 30 de zile, dar noi nu am mai aşteptat şi am început să servim masa caldă copiilor finanţând programul din bugetul local, în speranţa că Guvernul se va ţine de cuvânt şi va aloca fondurile promise“, a declarat Bibarţ.

Viceprimarul a amintit că Primăria Arad a investit, în 2018, peste 350.000 de lei în amenajarea unei cantine la Şcoala Gimnazială ‘Ilarion Felea’. Cantina este una de tip mobil, construită din containere, şi este amplasată în curtea şcolii, având 25 de mese cu 100 de scaune, astfel că elevii servesc masa în patru ture.

Mâncarea este preparată şi servită de către angajaţi ai Cantinei Municipale Arad, aflată sub autoritatea Primăriei.

Şcoala din Arad inclusă în program este situată într-o zonă cu multe familii defavorizate, motiv pentru care, de-a lungul anilor, absenteismul şi abandonul şcolar de aici au fost printre cele mai mari înregistrate în judeţ.

„Acest program pilot a îmbunătăţit prezenţa la şcoală a copiilor în perioada în care a funcţionat, în anul şcolar trecut“, a declarat directorul şcolii, Sofia Mladin.

Masa caldă asigurată elevilor de la Şcoala Gimnazială ‘Ilarion Felea’ Arad este în limita a 10 lei pe zi, iar bugetul necesar programului în 2019 este de aproape 600.000 de lei.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.