Ziarul electronic al arădenilor

Elena Udrea a văzut la Radna inima unui cardinal mort în 1831 (GALERIE FOTO&VIDEO)

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale, a vizitat, sâmbătă, Pecica și Lipova, unde s-a întâlnit cu locuitorii celor două orașe, dar a făcut o oprire și la Mănăstirea Maria Radna, unde, timp de câteva momente, s-a aflat față în față cu borcanul în care este ținută inima cardinalului Alexander de Rudnay, fost arhiepiscop principe, primat al Ungariei.

După ce a ajuns la Primăria din Pecica, unde a fost întâmpinată cu pită și sare, cu flori ambalate în portocaliu și după câteva minute în care a discutat cu autoritățile locale, Elena Udrea s-a îndreptat spre piața din centrul orașului.

Îmbrăcată cu o bluză portocalie şi pantaloni crem, Udrea a mers pe jos, însoțită de primarul orașului Pecica, Petru Antal, de prefectul județului, Călin Bibarț, de parlamentari, de lideri PDL, dar și de ministrul Administrației și Internelor, Constantin Traian Igaș, care are domiciliul în acest oraș.

Pe drumul spre piață, Elena Udrea s-a oprit de mai multe ori pentru a vorbi cu oamenii de pe stradă sau care erau așezați la terase. Unul dintre cei cu care a vorbit ministrul i-a arătat casa în care locuiește, dar și cheia de la poartă, care cântărea cam 200 de grame.

Tot pe drumul spre piață, Elena Udrea s-a întâlnit și cu câțiva membri ai PSD Pecica, pe care i-a salutat și cu care a discutat câteva minute. „Aștia sunt tot PSD Pecica“, a spus în glumă ministrul Igaș.

Ajunsă în piaţă, Elena Udrea a discutat cu comercianţii. Tot umblând printre mesele comercianților Udrea găsit și o cutie în care erau câțiva pui de rață. Apoi, a găsit și o găleată pentru vopsea lavabilă în care erau pui de găină, iar cea care i-a scos la vânzare i-a spus Elenei Udrea că au doar 2-3 zile. Ministrul a luat un pui în mâini și a spus că atât timp cât sunt mici sunt frumoși, dar când cresc numai sunt așa frumoși.

Tot trecând de la o masă la alta, oaspetele orașului Pecica a „testat“ mai multe produse, precum cartofi, vinete, ardei. Elena Udrea i-a cerut, în glumă, ministrului Igaș, ca atunci când vine la Guvern să aducă și niște cartofi „din ăștia“ pentru o tocăniță.

Unul dintre comercianți i-a oferit Elenei Udrea o caisă, pe care aceasta a împărțit-o cu Igaș. „În copilărie spărgeam sâmburii și mâncam miezul acestora“, a spus ministrul.

O bătrânică din piață i-a explicat ministruluiDezvoltării cum se fac tăițeii de casă, în special tradiționalii csiga. 

Întrebată de ziariști când a fost ultima dată la cumpărături în piață, Elena Udrea a spus că în urmă cu o lună și jumătate, când a cumpărat lobodă.

Un comerciant de cartofi care a discutat cu Udrea a spus, după plecarea acesteia, către colegii de masă, că se va vedea la televizor alături de Udrea cu „marfă de contrabandă“, iar cei prezenţi au râs de afirmaţia acestuia.

Ministrul Igaş a fost oprit de către localnicii care l-au recunoscut, iar el i-a prezentat EleneiUdrea pe vecini, foşti angajaţi sau pe naşul său, care comercializează produse tradiţionale.

După vizita în piaţă, Udrea a fost însoţită la Şcoala Generală nr. 2, unde a fost servită, în hol, cu ţuică. Ministrul a refuzat, spunând că nu bea alcool nici când este doar pasageră în autoturism, dar a servit o plăcintă cu dovleac. În holul şcolii o aşteptau şi câţiva comercianţide produse tradiţionale, iar Udrea a remarcat salamul de Pecica şi i-a transmis lui Igaş să-laducă la Bucureşti alături de pâinea primită.

„Când aduci pâinea la Bucureşti, să pui şi salam de Pecica că nu ne supărăm“, i-a spus Udrea lui Igaş.

Elena Udrea a mai participat la Pecica şi la inaugurarea unui bloc ANL şi a unui parc pentru copii situat între blocuri, compus din câteva leagăne şi băncuţe. Udrea a refuzat invitaţia primarului Petru Antal de a tăia panglica acestui parc, spunând că este mai potrivit să facă edilul local acest lucru.

Ministrul a vorbit cu oameni aflaţi în balcoane şi în faţa blocurilor şi a vizitat locuinţele ANL.

Elena Udrea a aflat istoria Lipovei

Vizita ministrul Elena Udrea în județul Arad a continuat la Lipova, unde semnarea unor contracte cu finanțare europeană a ieșit din Primărie și s-a plimbat pe străzile orașului. În timpul plimbării, ministrul a fost informată despre istoria orașului și a unor clădiri. Cea care i-a făcut informarea a fost Corina Dubeștean, curatorul Muzeului Orășenesc Lipova. Astfel, Elena Udrea a aflat pe străzile din Lipova se mai păstrează piatra de pe vremea când acest oraș era sub ocupația turcilor. Pe  drum, un localnic a oprit-o pe Udrea și i-a transmis că o admiră foarte mult, iar la despărțire i-a spus că „ești o Ecaterina Teodoroiu“

Ministrul a ajuns și la bazarul turcesc din Lipova, unde mai mulți oameni se aflau pe terasele localurilor deschise acolo. Evident, Udrea s-a oprit și a vorbit cu ei. Printre aceștia se afla și Mario, un copil de 3 ani, cu care ministrul a încercat un dialog.

Următoarea oprire a fost la biserica ortodoxă din Lipova, unde preotul paroh i-a făcut o prezentare a lăcașului de cult. Aici, Elena Udrea a primit o icoană, iar apoi a semnat în cartea de onoare a bisericii. Același lucru l-a făcut și Traian Igaș, care, la rândul său, a primit o icoană.

Traseul a continuat la Mănăstirea „Maria Radna“. Preotul paroh Andrei Reinholz i-a povestit în câteva cuvinte istoria acestei mănăstiri, dar i-a spus și nevoile cu care se confruntă pentru păstrarea în cât mai bune condiții a acesteia.

După ce a aflat povestea mănăstirii, Elena Udrea a fost dusă în locul în care este păstrată inima cardinalului Alexander de Rudnay, fost arhiepiscop-principe, primat al Ungariei.

„Inima este păstrată într-o sticlă simplă, în formol, din 1831. Medicii care au văzut inima au spus că Alexander de Rudnay  a fost un om mare de statură, fiindcă dimensiunile inimii demonstrează acest lucru. O păstrăm aici aşa cum a dorit el, când a murit”, a spus preotul paroh Andrei Reinholz.

Elena Udrea a studiat câteva clipe borcanul în care se afla inima, după care s-a îndepărtat fără a scoate niciun cuvânt.

La finalul vizitei la mănăstirea de la Radna, Elena Udrea a ascultat câteva minute orga realizată în 1905 și care a fost cumpărată cu 14.000 de coroane.

Periplul prin județul Arad al Elenei Udrea s-a încheiat la Băile Lipova, unde s-a întâlnit cu mai mulți primari, precum și cu autoritățile municipiului și județului.

(text&foto&video: actualitati-arad.ro)

AICI FOTO DIN TIMPUL VIZITELOR FACUTE LA PECICA SI LIPOVA

 

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.