Ziarul electronic al arădenilor

Despre trotinete și despre cum ar fi să fie dacă…

„Bolt în Oradea: măsuri suplimentare de siguranță și ordine sau… «la revedere»?”

Reproduc un titlu din cotidianul on line bihon.ro.

Articolul detaliază situația în care se află orașul de pe Crișuri în privința invaziei trotinetelor electrice și planul pe care Primăria de acolo îl pregătește pentru rezolvarea unei probleme devenită critică.Și acolo!…

Se pare că apariția acestor jucării pentru mari și mici a prins nepregătite comunitățile locale din România. Și nu numai.

Sigur că da, tentația a fost, de la bun început, mare. Dacă le privești cum străpung distanțele, cu iuțeală și agilitate, aceste „gadget”-uri îți iau fața. Neîndoios.

Și care primar, preocupat să adune voturi – mai cu seamă ale celor tineri – nu va marșa la o asemenea șansă de a marca puncte valoroase?!

Nimic rău, până aici. Prețul cu care se vând ele prin magazine nu este, s-o recunoaștem, la îndemâna oricui. Așa însă, contra unei taxe despre care am înțeles că e rezonabilă, oricine are posibilitatea de a se bucura de senzațiile pe care vehiculul le poate procura.

Înțeleg că pot atinge viteze de luat în seamă, mai ales când e vorba să te strecori prin păienjenișul circulației de pe străzile orașelor. Care orașe, iarăși am ajuns să o simțim pe proprie piele – mai cu seama în Europa – au devenit prea „strâmte” pentru un trafic auto de intensitatea celui care ne confruntă viața cotidiană.

Situația în care trotinetele acestea devin, dintr-odată, soluții ad-hoc, măcar și partial, pentru foarte mulți oameni constrânși să se încadreze în programe, orare, termene de prezentare, ici și colo.

Mai mult și venind către „ograda” noastră, pentru Arad, elaborarea unei politici inteligente și pragmatice pentru folosirea rațională a acestor mijloace de transport – pentru că, în ultimă analiză, asta sunt – ar putea constitui o parte importantă dintr-un program de raționalizare a circulației rutiere în zonele aglomerate ale orașului.

Dacă ar fi cine să adune la un loc mințile luminate ale orașului în domenii ca arhitectură, sistematizare rutieră și alții asemenea, s-ar putea pune la punct, sunt sigur, un proiect modern și eficient prin care, mai întâi, să fie încurajată renunțarea la mijloacele „clasice” în zonele aglomerate sau cu deficit de locuri de parcare.

Îmi dau seama că o asemenea abordare ar presupune asumarea unor gesturi care, în primă fază, s-ar putea dovedi incomode pentru administrație, dar, oameni buni, unde și când s-a văzut că soluțiile călduțe, care să nu supere pe nimeni, să fi rezolvat probleme de interes major ale comunității.

Da, ar urma ca primarul, echipa lui, să demareze niște acțiuni ușor zgâlțâitoare, dar dacă ar avea în față interesul majorității locuitorilor – și nu doar al unora…! – sunt sigur că, mai repede decât s-ar aștepta, rezultatele ar confirma justețea acelor măsuri.

Așa cumva mi se pare că s-au gândit vecinii din Oradea. Nu știu cum se face, dar în ultimii ani, acolo se tot mișcă lucrurile, urbea trăiește la o altă viteză și, per total, rezultatele confirmă deciziile celor de acolo.

Ca unul care am vizitat destul de recent Oradea, pot spune că deși multe din cele ce apar în presă sunt ușor exagerate, imaginea de ansamblu este că acolo viața se derulează la o altă dimensiune și ăsta, cred, este lucrul pe care și arădenii l-ar dori.

Până una alta, însă, rămânând la tema trotinetelor electrice, o raită prin zona centrală a Aradului ne oferă peisajul unei delăsări a administrației față de o problemă care interesează nu numai ordinea stradală, aspectul cu care iese în față orașul, ci și siguranța oamenilor, calitatea vieții lor cotidiene.

Dacă e nevoie de explicații, am să spund doar atât: cum să se simtă oare oamenii care circulă prin oraș când văd zeci de epave – citește trotinete electrice – eșuate pe unde nici nu te aștepți, încurcând traficul tuturor participanților la trafic?!

Ceva îmi spune că primarul Aradului poate mai mult decât ne arată. Că știe nu doar să laude succese modeste sau, mai rău, discutabile.

Să planteze siluete de tablă într-un loc unde viața ar trebui să trepideze din toate fibrele. Că are capacitatea de a-și asuma o partitură mai consistentă, pe care, pe vremuri, a demonstrat-o în câteva rânduri. să o interpreteze cu aplomb, cu energia unuia căruia orașul i-a votat încredere.

Rămâne să vedem dacă primarul – și împreună cu el toți cei care sunt responsabili de soarta acestui oraș – poate și mai cu seamă dorește să împlinească așteptările arădenilor.

Și nu numai în privința – deloc lipsită de importanță – a trotinetelor!

Silviu RAȚIU

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.