Ziarul electronic al arădenilor

Despre drepturi, fără resentimente

Există locuri în America unde copii au ajuns să aibă aceleaşi drepturi cu câinii. Cel puţin în ce priveşte locurile de joacă din parcuri, scuaruri şi alte locuri publice unde, până mai ieri, puteai să-i vezi doar pe prichindei şi jocurile lor nevinovate.

Consiliul local al unui oraş – destul de mare – din zona Washington DC a fost sesizat, cu ceva vreme în urmă, de mai mulţi proprietari de câini, pentru faptul că sărmanele animale nu ar avea unde să se joace şi ele şi, mai ales, unde să-şi satisfacă nevoile într-un confort mai ridicat decât cel oferit de asfaltul străzii sau pietrişul unor locuri special amenajate pentru acest scop. Desigur, tot pe cheltuiala primăriei, adică pe cheltuiala plătitorilor de impozit.

Ce au cerut proprietarii de câini? Simplu: ei vor ca şi animalele lor adorate să se poată tăvăli prin iarbă şi, de ce nu, să-şi poată rezolva „nevoile” – mici şi mari – în iarbă. De ce ar fi discriminate sărmanele animale?

Edilii au ascultat pe cei nemulţumiţi, au ascultat o serie de specialişti – plătindu-le onorarii consistente pentru expertiza oferită -, au ascultat şi referenţii care şi-au petrecut o grămadă de vreme pentru a cerceta, cu tot dischisul, impactul unei astfel de măsuri şi, la sfârşitul unei şedinţe furtunoase au decis.

Începând de a doua zi, câinii au avut acces liber şi nestânjenit peste tot unde există un cât de mic spaţiu verde, chiar dacă, până atunci, acolo, se jucau numai copiii. Şi chiar dacă leagănele, toboganele şi celelalte facilităţi care defineau locul ca spaţiu de joacă pentru copii, vor rămâne acolo.

Mânjite sau nu, udate sau nu… de noii „chiriaşi”. Zis şi făcut.

Deocamdată se pare că „urmele” prezenţei canine prin parcuri sunt îndepărtate în marea majoritate a cazurilor.

Ceea ce nu înseamnă că nu au fost înregistrate deja situaţii în care copii – atâţia câţi au mai rămas – s-au trezit călcând apăsat într-o grămăjoară aburindă şi moale de… proaspăt, plantată acolo de vreun Puddel sau Caniche ori Labrador.

Au fost destule şi cazurile în care joaca copiilor a fost întreruptă din pricină că s-a pus, de urgenţă, problema schimbării întregii îmbrăcăminţi, ca să nu mai vorbim de numeroasele accidente de pe urma cărora diverse părţi ale corpului prichindeilor au intrat în contact direct cu ceea ce, în marea lor libertate, canidele de soi sau simple corcituri, au lăsat în urmă.

Oricum, stăpânii de câini din acel oraş sunt mulţumiţi. Consiliul local a demonstrat şi de astă dată ataşamentul său la principiile strălucite ale corectitudinii politice, în primul rând, dar mai ales la garantarea, cu orice preţ, a drepturilor minorităţilor. Chiar câini să fie!

Ce importanţă să aibă că, de atunci, au fost numeroase cazuri în de copii care au plecat de la locul de joacă şocaţi – sau răniţi chiar – de asaltul la care au fost supuşi de nişte animale dezlănţuite şi pe care stăpânii lor nu le-au ştiut ţine în lesă.

Şi ce importanţă să aibă că, în multe locuri, au rămas numai câinii şi stăpânii lor. Copiii, adică părinţii lor, au decis să-şi caute alte locuri de joacă. Mai departe de casă şi, ca să fie bine, fără iarbă.

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.