Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 21 ianuarie – 3 februarie 2019.

În Banat, regimul mediu de temperatură va avea, până spre sfârșitul lunii ianuarie, fluctuații de la valori în jurul celor climatologic specifice perioadei (maxime 1…4 grade și minime -4…-2 grade) la valori peste cele normale – cel mai probabil în zilele de 23 și 24 ianuarie când vor fi 4…7 grade ziua și 0…2 grade noaptea, mediat regional.

Deși prezentând încă un grad mare de incertitudine, caracteristica ultimelor două zile de ianuarie și a primelor zile ale lunii februarie este estimată a fi de situare a temperaturilor în apropierea ecartului mediu specific acestei perioade din an.

Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, iar în perioada 23-25 ianuarie, atunci când vor predomina ploile, se pot cumula și cantități de apă mai importante.

În Crișana, până spre sfârșitul lunii ianuarie, vor fi fluctuații în regimul mediu de temperatură, de la valori în jurul celor climatologic specifice perioadei (maxime 1…3 grade și minime -6…-4 grade) la valori peste cele normale – cel mai probabil în zilele de 23 și 24 ianuarie când vor fi 3…6 grade ziua și -2…1 grad noaptea, mediat regional.

Deși prezentând încă un grad mare de incertitudine, pentru ultimele două zile din ianuarie și primele ale lunii februarie este estimată situarea temperaturilor în apropierea ecartului mediu caracteristic acestei perioade din an, posibil ușor peste acesta.

Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, iar în perioada 24-25 ianuarie, atunci când vor fi mai ales ploi sau lapoviță, acestea vor deveni în general moderate cantitativ.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.