Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 17 – 30 decembrie 2018.

În Banat, în primele patru zile vremea va fi mai rece decât în mod normal la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 0 grade și a minimelor de -3…-5 grade.

Apoi, până în jurul datei de 25 decembrie, se va încălzi treptat, iar valorile termice vor fi apropiate sau ușor mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei, astfel că media maximelor se va situa între 3 și 6 grade, iar a minimelor între -3 și 1 grad.

În ultimele zile de prognoză vremea va intra într-un proces de răcire, maximele termice se vor apropia, treptat, de o medie de 2 grade, iar minimele vor fi în jur de -3 grade.

Temporar vor fi precipitații aproape în fiecare zi, dar pe arii mai extinse în prima zi și din nou începând cu data de 20 decembrie.

În Crișana, până în data de 20 decembrie valorile termice vor fi mai scăzute decât în mod normal la această dată; media maximelor va fi de 0…1 grad, iar a minimelor se va situa în jurul valorii de -4 grade.

Între 21 și 25 decembrie se va încălzi, temperaturile maxime vor ajunge până la medii de 5…6 grade, iar minimele până la medii în jurul a 1 grad.

Din 26 decembrie trendul general va fi din nou de răcire, astfel că la finalul intervalului de prognoză maximele termice vor avea în medie 2…3 grade, iar minimele -3…-2 grade.

Vor fi condiții de precipitații aproape în fiecare zi, dar pe arii mai extinse vor fi cele din data de 17 decembrie, precum și după data de 20 decembrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.