Ziarul electronic al arădenilor

Cum sa depasesti intoleranta la gluten?

Din punct de vedere medical, boala celiaca nu se vindeca insa din punct de vedere psihologic, intoleranta la gluten poate fi depasita cu modificari dietetice.

Evitarea alimentelor care contin gluten va elimina simptomele. Este de mentionat si faptul ca boala celiaca este cea mai grava forma de intoleranta la gluten insa nu toti oamenii cu intoleranta au aceasta boala.

Afectiunea este autoimuna si afecteaza mucoasa intestinului subtire din cauza reactiei la grau, orz, secara si chiar ovaz. Pe de alta parte, intoleranta la gluten, desi poate provoca aceleasi simptome ca si boala celiaca: balonare, constipatie, diaree , greata nu este o conditie autoimuna. Oamenii cu intoleranta la gluten pot suferi de oboseala, stari apatice insa nu au parte de aceste complicatii pe tot parcursul vietii, asa cum se intampla in celor diagnosticati cu boala celiaca.

Singura metoda eficienta de a depasi intoleranta la gluten este EVITAREA ALIMENTELOR CU GLUTEN!  

Asta inseamna ca trebuie sa excludeti din alimentatie painea, pastele fainoase, cerealele, prajiturile si orice alte preparate care contin grau, orz, secara si ovaz. Nu este recomandat sa luati totusi aceasta decizie fara a consulta un medic specialist care sa ateste daca aveti boala celiaca sau o simpla intoleranta.

Indiferent daca aveti sau nu aceasta afectiune, eliminarea glutenului din alimentatie nu este suficienta. Este important sa reparati daunele care s-ar fi putut produce in tractul digestiv pentru a va imbunatati si proteja sanatatea generala.

Acest lucru se face cu ajutorul unui doctor care sa va ajute sa stabiliti daca aveti si alte sensibilitati digestive si factori iritanti si sa inlocuiti alimentele inflamatorii cu alimente anti-inflamatorii reparand astfel functia digestiva.

Iata cateva sfaturi  care te vor ajuta in rezolvarea acestei probleme:

1. Opriti-va din a consuma alimente care contin orice forma de gluten si alte alimente care nu va fac bine. Psihologic, acest pas este foarte greu insa o data cu trecerea timpului va deveni o normalitate si nu-l veti mai percepe ca pe o restrictie.

2. Incepeti sa consumati terci de orez. Este un fel de mancare foarte utilizat in medicina orientala pentru a rezolva o digestie dezechilibrata.

Orezul poate fi combinate si cu mei, quinoa, hrisca si poate fi condimentat cu ghimbir, scortisoara, stafide, morcovi sau mere.

3. Consumati alimente calde usor de digera: cartofi dulci, dovlecei, telina, sfecla.

Dar cum ramane cu placerile alimentare si dorinta de a te bucura de mancare fara restrictii? Exista si cereale fara gluten care au beneficii extraordinare pentru sanatate. Sunt bogate in nutrienti si va pot ajuta la prepararea unei sumedenii de retete care sa o va faca sa uitati de orice intoleranta.

Mai mult decat atat, daca mananci paste fara gluten, poti comanda online sau cumpara din hipermarketuri de la raioanele speciale, o multime de produse gluten free.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.