Ziarul electronic al arădenilor

Comunitatea maghiară va marca 15 ani de la reamplasarea Statuii Libertăţii

Comunitatea maghiară din judeţ va marca, pe 25 aprilie, împlinirea a 15 ani de la reamplasarea în oraşul Arad a Statuii Libertăţii, monument comemorativ dedicat revoluţiei paşoptiste care se află în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare din municipiu.

Preşedintele UDMR Arad, deputatul Petru Farago, a spus că „reamplasarea Statuii Libertăţii în Parcul Reconcilierii a reprezentat un eveniment foarte important pentru toată comunitatea maghiară şi arădeană“, astfel că va fi marcat printr-un moment special.

„La împlinirea celor 15 ani de la reamplasarea Statulii Libertăţii, vom avea un eveniment la Palatul Cultural, dar cu o zi mai devreme, în 24 aprilie. Au confirmat deja participarea şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, dar şi fostul preşedinte Marko Bela. Vom marca ziua printr-un concert“, a declarat Petru Farago.

Statuia Libertăţii, care datează din 1890, a fost realizată pentru comemorarea a 13 generali antihabsburgici ucişi la Arad în urma revoluţiei de la 1848-1849. Demontată din oraş în anul 1925 prin decizia Guvernului I.C. Brătianu, statuia a fost păstrată în Cetatea Aradului până în 1999, când Guvernul României a returnat-o comunităţii maghiare, fiind amplasată în Parcul Reconcilierii în 2004, pe când locul era în amenajare.

Dezvelirea în prezenţa oficialilor a avut loc pe 25 aprilie 2004, iar inaugurarea Parcului Reconcilierii Româno-Ungare, în care se află şi monumentul românesc Arcul de Triumf, a avut loc în 2005.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.