Ziarul electronic al arădenilor

Comentarii… pe surse

Scurte reflecții pe marginea unor știri apărute recent în presă.

– Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Curtici au descoperit opt persoane, cetățeni iranieni, care au încecat să iasă ilegal din România folosindu-se de documente de călătorie false.

Și, ca să fim corecți, trebuie să recunoaștem că aceștia nu sunt nici primii și nici ultimii migranți prinși în timp ce încercau să iasă din România.

De aici, o primă întrebare: cum ajung amărâții aceștia până la frontiera de vest a României? Cum se face că nu-i prind polițiștii de la punctele de frontieră pe unde oamenii aceștia intră în România, venind din Serbia, din Bulgaria!? Acolo să fie doar polițiști care stau mai prost cu vigilența?!…

Iar a doua întrebare pe care trebuie să ne-o punem este și mai tristă: dacă nici oamenii veniți din țări presupus mai sărace decât noi (Afganistan, Pakistan, Siria șamd.) nu vor să rămână în România, la ce să ne așteptăm de la ai noștrii ca brazii? De ce ne mai mirăm că ni se golesc satele, orașele, că azi-mâine o să ajungem să căutăm cu lumânarea să ne întîlnim cu un vecin?!

– O animație care circulă, zilele acestea, în spațiul virtual a stârnit amuzamentul internauților. E un video care durează puțin peste un minut și care îi parodiază pe cei patru primari din Alianța Vestului.

Pe fondul sonor asigurat de melodia „Feliz Navidad”, Gheorghe Falcă, Emil Boc, Ilie Bolojan și Nicolae Robu își fac apariția „costumați” în mariachi, purtând pe cap spectaculoase sombrero.

Comentatori de toate calibrele s-au apucat să zică vrute și nevrute despre acest mini video clip.

Cei mai mulți dintre ei nu au reușit să depășească nivelul acru-ofuscat în care tot ceea ce au apucat ei să vadă acolo ar fi doar o probă de mișto denigrator la adresa celor patru fondatori ai Alinței Vestului.

Păcat. Zic că e păcat de cei care n-au înțeles nimic din mesajul acestui video clip și care se dorește – și chiar reușește – un semnal de normalitate într-o cultură în care mai este loc și pentru glumă, și pentru râsul sănătos, care să-ți stârnească pofta de viață.

Pentru că, mesajul pe care cei patru primari vor să-l dea – și cu ajutorul acestui video clip! – este că a cam venit vremea ca să începem să trăim mai bine și să o facem mai relaxați, chiar cu zâmbetul pe buze.

Cu sau fără ajutorul altora, e momentul să ne apucăm de treabă și să demonstrăm că suntem capabili de lucruri mai bune. Inclusiv de ceva care să ne aducă o porție consistentă de bună dispoziție. Acum, că e vremea colindelor și a Nopții celei mai lungi și mai luminate din an!

– Soția președintelui Macron acuzată că nu respectă regulile de protocol care o obligă să stea la un pas în spatele președintelui!

Am găsit mai multe surse care vorbesc despre „scandalul” provocat de atitudinea soției președintelui Franței, care n-a avut ce face mai bun decât să calce în picioare o regulă de protocol conform căreia soția unui înalt demnitar de stat trebuie să ocupe, la evenimente oficiale, un loc situat la un pas în spatele acestuia. Adică a soțului ei, cum ar veni.

Ca semn de supunere umilă în fața masculului alfa… Și toate astea în țara pe al cărei stindard stă scris, cu litere de foc și de sânge, formula imuabilă a democrației: Libertate, Egalitate, Fraternitate.

Și care Franța își revendică și astăzi ca întruchipare a spiritului ei superior, ce să vezi, o femeie, celebra Marianne, purtând tricolorul în fruntea unui grup de revoluționari. Adică pe baricade, o femeie a putut să înfrunte ploaia de gloanțe, dar la ceremonii mai mult sau mai puțin simandicoase, acolo nu!

Acolo ea trebuie să stea, smerită și cucernică, la un pas în spatele bărbatului. Care bărbat se întâmplă să-i fie și soț, adică cel  care, conform Constituției Franței, asemeni tuturor legilor fundamentale ale statelor, îi este egal. Sau așa ar trebui să fie. Și acasă dar și dincolo de zidurile căminului conjugal.

Fără îndoială, trăim într-o lume ciudată. Și de ar fi numai atât…

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.