Ziarul electronic al arădenilor

Bugetul municipiului Arad pentru anul 2019 a fost aprobat în CLM

Bugetul general de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2019 a fost aprobat, marți, în ședința Consiliului Local Municipal, acesta fiind mai mic față de anul anterior.

Consilierii municipali din Arad au adoptat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2019, care se ridică la suma de 562 milioane de lei, mai mic decât anul trecut cu aproape 80 de milioane de lei, cheltuielile fiind centrate pe investiţii şi protecţie socială.

Faţă de forma iniţială a bugetului, propusă de executivul Primăriei, au fost adoptate mai multe amendamente, însă care nu au schimbat priorităţile administraţiei din Arad, care va avea la dispoziţie 562 de milioane de lei în acest an, faţă de 640 de milioane de lei în 2018.

„Avem în sfârşit buget, chiar dacă a fost aprobat cu o întârziere de aproape patru luni, şi nu din vina noastră, ci pentru că Guvernul şi majoritatea parlamentară nu au fost capabili să aprobe bugetul naţional. Este un buget văduvit de aproape 15 milioane de euro, furaţi de Guvern prin măsurile pe care le-a luat. Am încercat, în aceste condiţii, să-l echilibrăm, să fie un buget aplecat mult spre investiţii şi spre partea socială“, a declarat presei, după şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal, viceprimarul Călin Bibarţ.

Ponderea investiţiilor prevăzute în buget este de 32%, faţă de 39% anul trecut, suma alocată în 2019 fiind de 181 milioane lei. Din această sumă, doar puţin peste 3.000.000 lei reprezintă lucrări noi, restul banilor fiind alocaţi lucrărilor începute în anii trecuţi.

Recent, primarul Gheorghe Falcă atrăgea atenţia că bugetul municipal este la nivelul anului 2013, iar în ultimii doi ani a scăzut considerabil, în anul 2017 fiind de 697 milioane de lei. Primarul a dat vina pe Guvern, afirmând că „a luat banii de la localităţi şi i-a dus în sistemul centralizat“.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.