Ziarul electronic al arădenilor

Bref. Spune-mi cu cine te împrietenești, ca să-ți spun…

Recent, un membru influent al CNN a recunoscut că rețeaua a măsluit numărul de decese COVID pentru a-și spori ratingul.

Pentru cei care se îndoiesc deja de tot ce raportează Imperiul Fake News Media – y compris CNN – nimic nou. Cu ceva vreme în urmă, un personaj de mare calibru din aceeași structură (tot mai) toxică a dezvăluit secrete uluitoare despre felul în care s-au implicat în alegerile prezidențiale de anul trecut, respectiv cum au reușit – împreună cu alti actori importanți din media americane – să îl aducă la putere pe Joe Biden.

Amănuntul asupra căruia a insistat respectivul personaj a fost legat de manipularea deșănțată pe care o exercită CNN&co. atunci când e vorba de inducerea în rândul „boborului” a unor false adevăruri, a unor stări de confuzie generalizată, de derută infiltrată până și în cele mai mărunte detalii ale vieții cotidiene. Și de ar fi numai ratingul.

Așa stând lucrurile, CNN a ajuns să fie ocolit din ce în ce mai mult chiar de cei care, în epocă, l-au făcut mare: sutele de milioane de americani care-i sorbeau din priviri emisiunile. Sunt tot mai mulți cei care-l contestă sau, pur și simplu, care schimbă canalul.

Motivul unanim? Abdicarea trustului de la un principiu fundamental al presei într-o lume democratică: respectul adevărului, promovarea integrității și obiectivității în slujba cetățeanului.

De mai multă vreme, aceste adevăruri simple au devenit amintiri în presa mainstream occidentală, iar CNN pare să se întreacă pe sine în această cursă nebună.

Ei, și ce dacă? – mă poate întreba oricine.

Chiar așa, atunci când, stând o zi întreagă în fotoliu și nefăcând altceva decât butonând tastele, poți fi inundat cu știri din lumea întreagă, ce importanță să mai aibă că CNN a luat-o pe arătură?!

În sine, faptul acesta chiar nu are importanță, e drept! Numai că, ce să vezi, zilele trecute au ieșit cei de la Antena 3 să ne anunțe că numai ce s-au întolocit, cu cine credeți?!

Ei da, cu CNN!

Lucru mare, nebunia lumii. Au dat ditamai lovitura – au zis ei, euforici, cu piepturile umflate. De parcă ar fi cucerit Everestul, nimic alta.

Păi, Everestul a fost cucerit încă de pe la jumătatea secolului trecut! Toți ceilalți care ajung în vârful cu pricina fac parte din plutonul numeros de „…și alții”.

Ăsta e doar un aspect.

Cel mai important nu e acesta. Nu e faptul că te-ai lăsat atașat ca un breloc la cingătoarea unui uriaș.

Problema e că uriașul acesta are picioare de lut și limba îmbârligată de câte neadevăruri crase a răspândit în cele patru zări. Renumele lui de ieri e, astăzi, o icoană a minciunii savante, a răstălmăcirii perverse, a veninului strecurat pe sub ușă cu mijloace din ce în ce mai sofisticate.

CNN-ul de azi nu mai e campionul adevărului promovat chiar cu riscul vieții. A devenit, după cum singuri o recunosc exponenți de vârf ai companiei, o uriașă mașină de melițat vorbe, pusă în slujba cui oferă „prețul” cel mai bun.

Iar dacă e așa, cum se poate numi cel care este prieten cu acest CNN? La ce ne putem aștepta de la proaspăt inaugurata „colaborare”? Dacă „prietenul” minte, tu ce vei face? Mai cu seamă că cel care dictează este, ați ghicit, „prietenul”.

Nu că Antena 3 ar fi o instituție de măicuțe cucernice, cufundate în meditații, acatiste și rugăciuni. Dimpotrivă.

Dar, parcă, băieții și fetele ce apăreau pe sticlă sub sigla respectivei televiziuni fiind „de-ai noștri”, mai aveau – cum-necum – niște limite. De acum însă, după cum arată lucrurile în țara de unde vine „prietenul”, Dumnezeu cu mila.

Corectitudine politică tot mai agresivă, „cancel culture” pe toate drumurile, BLM ajuns să fie protejat chiar de autorități în dauna restului populației, acesta ar fi, pe scurt, meniul pe care-l oferă CNN. O agendă, trebuie să recunoaștem, în cea mai mare parte străină românilor până nu de mult. Și pe care speram să nu trebuiască să o cercetăm prea curând.

Te și întrebi: nu aveam noi destule de rumegat în spațiul public? Nu ne potopeau și până acum „deontologii” Antenei 3 cu „breaking-news”-uri care mai de care? Să nu putem trăi frumos fără scandaluri inventate, fără crize scoase cu forcepsul de nu se știe unde? Să aibă nevoie românii de corectitudine politică, de progresism, de cancel culture, ambalate în hârtie ieftină dar foarte lucioasă?!

Să nu mai merităm o presă decentă și (cât de cât) profesionistă, cu respect pentru adevărul simplu și pentru bunul simț? Să cerem prea mult, oare? Nici nu știu.

Până una-alta, nu uitați, remote-controlul – un instrument nicicând mai util pentru sănătate și liniște (cu familia și vecinii…) – e, oricând, la îndemână…

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.