Ziarul electronic al arădenilor

Bref. Cetatea Aradului – Un alt remake nereușit?!

La sfârșitul lunii decembrie, anul ce tocmai a trecut, deputatul PSD Mihai Fifor ne aducea la cunoștință, cu nedisimulată mândrie proletară, că, potrivit unei recente declarații a domnului Nicolae Ciucă, fost și actual ministru al Apărării, „… Armata nu va pleca din Cetatea Aradului”.

Așa că, să ne punem pofta-n cui de redarea ei circuitului civil. Punct.

Asta după ce, cu doar două – trei zile-n urmă, deputatul PNL Sergiu Bîlcea ne informase, că numai ce a obținut, după „lupte seculare”, promisiunea aceluiași Nicolae Ciucă, privitor la eliberarea grabnică a Cetății, pentru a fi redată arădenilor.

O adevărată încăierare politică, la început de nou ciclu parlamentar. Care pe care, într-o chestiune care, de ar fi să luăm de bune zecile de declarații ale fostului primar al Aradului, Gheorghe Falcă, a fost tranșată de mult. Și încă în favoarea arădenilor.

Da, așa se lăuda fostul primar: că Cetatea este o problemă rezolvată. Și ce dacă, apoi, a dat-o la întors?! Că Armata nu mai vrea. Mai apoi ne-a zis că Armata ar vrea, dar că pune condiții. A intervenit și vigilentul domn Mihai Fifor care, pe vremea trecerii sale meteorice pe la Ministerul Apărării, a zis, dar de fapt n-a zis nimic.

Bref, Cetatea Aradului este în Arad, dar nu este a arădenilor. Și, după câte observăm, statutul ei nu se va schimba într-o grabă. Asta ca un soi de acoladă la felul cum au reprezentat, respectiv au rezolvat diverșii conducători ai orașului o problemă care, pe bune, este simplă: o construcție amplasată pe teritoriul orașului și care, datorită circumstanțelor, mai contează doar ca eventuală atracție turistică, rămâne în administrarea unui minister ai cărui șefi se încăpățânează să ne facă să credem că această construcție – așa cum se prezintă ea astăzi – ar fi indispensabilă pentru apărarea țării.

Toate astea în epoca rachetelor intercontinentale, a dronelor, a laserelor ultraperformante și, de ce nu, a pandemiilor interminabile…

Dar ce mă nedumerește mai mult acum este modul  – greu de definit – în care Mihai Fifor, mai ieri aspirant la poziția de „Întâistătător” al Aradului își manifestă satisfacția că a putut să-i „dea peste gură” unui alt „promotor” al intereselor Aradului – Sergiu Bîlcea. Să te bucuri că, vezi bine, l-ai prins cu minciuna pe unul care, ca și tine, ar trebui să fie în aceeași „barcă” atunci când se vorbește de Arad, e cel puțin dovada unui profil meschin și mărginit.

Așa clasă politică, așa reprezentanți ai intereselor locale, așa viitor pentru arădeni. Cu sau fără Cetate.

Serialul „Cetatea și politicienii” continuă. După cum se vede, finalul e tot mai departe, tot mai imprevizibil.

Iar ceața promisiunilor mincinoase, tot mai groasă.

Silviu Rațiu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.