Ziarul electronic al arădenilor

ASF: Informaţi-vă înainte de a investi pe piaţa de capital

Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenţia potenţialilor investitori de a se informa temeinic asupra entităţii cu care doresc să încheie contracte de intermediere, în cazul adoptării deciziei de a efectua operaţiuni cu instrumente financiare (în special cu cele complexe), respectiv de a verifica dacă societatea în cauză este înregistrată în Registrul ASF.

„Anterior deciziei de a efectua operaţiuni cu instrumente financiare complexe, investitorii trebuie să se asigure că înţeleg mecanismele asociate acestora, nefiind recomandate investiţiile în astfel de instrumente dacă nu deţin cunoştinţe solide în domeniu şi dacă nu îşi permit riscul de a pierde banii investiţi“, spun reprezentanţii ASF, într-un comunicat.

ASF atrage atenţia şi asupra faptului că furnizarea de servicii de investiţii sau desfăşurarea de activităţi de investiţii fără a deţine autorizaţia sau aprobarea necesară este incriminată de legislaţia pieţei de capital, fiind considerată infracţiune, cu consecinţele aferente în ceea ce priveşte modalitatea de cercetare şi sancţionare a acestor fapte.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat recent pe site-ul propriu informări către investitori cu privire la faptul că entităţile Green Seeds Marketing SRL şi Cronos Ares Partners SRL nu sunt autorizate de ASF să presteze servicii şi activităţi de investiţii în conformitate cu legislaţia în vigoare“, subliniază reprezentanţii ASF.

Una dintre activităţile desfăşurate de Autoritatea de Supraveghere Financiară în vederea asigurării stabilităţii, competitivităţii şi bunei funcţionări a pieţelor de instrumente financiare, pentru promovarea încrederii în aceste pieţe şi în investiţiile în instrumente financiare, precum şi pentru asigurarea protecţiei operatorilor şi investitorilor împotriva practicilor neloiale, abuzive şi frauduloase este aceea de monitorizare a prestării pe teritoriul României de servicii şi activităţi de investiţii prevăzute de Legea nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, cu modificările şi completările ulterioare, de către entităţi care nu sunt autorizate, în condiţiile expres stipulate de lege să presteze astfel de servicii şi activităţi.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.