Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Un jandarm din Arad şi fiul său, donatori de plasmă după ce s-au vindecat de COVID-19

Un jandarm din Arad şi fiul său au donat plasmă, după ce s-au vindecat de COVID-19, ei având forme uşoare şi fiind internaţi în acelaşi salon de spital, împreună cu pacienţi care au manifestat forme mai grave ale bolii.

Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, este vorba despre colonelul Ioan Vîrciu şi fiul său Vlad. Ei s-au infectat în acelaşi timp, însă au manifestat forme uşoare ale bolii. Cei doi au fost internaţi în acelaşi salon de spital, împreună cu mai mulţi pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 şi care au manifestau forme mai grave ale bolii.

Jandarmul a povestit că s-a implicat, împreună cu fiul său, să îi ajute pe aceştia, aşa cum au putut.

„Le puneam masca cu oxigen când nu puteau respira bine. Am văzut mulţi oameni suferinzi şi când am primit mesajul de la Centrul de Transfuzii Sanguine Arad, în care ne rugau să donăm plasmă, nici eu nici fiul meu nu am stat pe gânduri şi am plecat imediat ştiind că plasma cu anticorpi prelevată de la noi este un real ajutor pentru pacienţii care manifestă forme grave ale bolii, mai ales pentru cei care sunt în stare critică şi sunt dependenţi de ventilatoare”, a afirmat Ioan Vîrciu.

La rândul său, fiul jandarmului a spus că plasma donată de el poate salva vieţi.

„M-am gândit la familia mea! Dacă aveam nevoie şi noi de plasmă, poate era cineva dispus să doneze. Mă bucur enorm că am putut ajuta, iar gândul că plasma prelevată de la mine poate salva viaţa unor semeni mi-a dat încredere că vom învinge în această luptă inegală. Trebuie să avem cât mai multe arme împotriva acestui inamic nevăzut”, a spus băiatul jandarmului.

Până luni, în judeţul Arad au fost confirmate 697 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar 78 de pacienţi au decedat.

UPDATE

Aproximativ 20 de persoane din Arad au donat plasmă cu anticorpi pentru COVID-19, după ce s-au vindecat de această boală, iar un pacient internat beneficiază de tratamentul cu anticorpi.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Arad au declarat, luni, pentru Agerpres, că majoritatea recoltărilor au avut loc prin procedeul de plasmafereză, iar donatorii sunt tineri cu vârste între 20 şi 30 de ani şi între 40 şi 50 de ani.

„Ce am constatat noi este că anticorpii pentru COVID-19 s-au găsit în cantităţi mai mari la donatorii cu vârste de aproximativ 50 de ani. Am avut şi astăzi (luni – n.r.) zece persoane care au venit pentru recoltarea de probe prin care putem stabili eligibilitatea pentru a deveni donatori de plasmă, iar câţiva dintre ei au fost deja confirmaţi şi au fost programaţi pentru plasmafereză. Până acum, un bonav aflat în spital, în Arad, primit plasmă cu anticorpi“, a declarat dr. Alexandra Bornea.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.