Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 25 mai – 7 iunie 2020.

În Banat, în prima săptămână a intervalului de prognoză variațiile temperaturii aerului vor fi nesemnificative de la o zi la alta, acestea fiind mai coborâte decât cele normale perioadei.

Astfel, maximele mediate pe regiune în intervalul 25 – 31 mai se vor situa între 18 și 20 de grade cu cele mai coborâte valori în zilele de 26, 29 și 30 mai. Minimele, în prima săptămână se vor situa în jurul valorii de 8 grade, în medie.

În a doua săptâmână de prognoză valorile termice vor crește treptat, de la valori medii maxime de 22 de grade la 1 iunie până spre 27…28 de grade, în medie, spre sfârșitul acesteia.

Minimele vor crește de la 8…9 grade, în medie, la începutul lunii iunie (în data de 1 iunie) spre medii în jurul a 15 grade în ultima zi de prognoză (7 iunie).

Probabilitatea pentru perioade cu instabilitate atmosferică va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

În Crișana, până spre începutul lunii iunie, valorile termice vor varia nesemnificativ de la o zi la alta, acestea urmând a caracteriza o vreme mai rece decât în mod obișnuit. Astfel media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 19 grade, cu cele mai coborâte valori în zilele de 25, 26 și 30 mai, iar minimele se vor situa în jurul a 7 grade, în medie.

Ulterior datei de 1 iunie vremea va intra într-un proces de încălzire ce va determina înregistrarea unor maxime de la 20…21 de grade, în medie, la începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză spre 26…27 de grade, în medie, în zilele de 5, 6 și 7 iunie.

Minimele vor avea un parcurs similar, în sensul că acestea vor crește de la valori în jurul a 8 grade la început de iunie până spre 14 grade în data de 7 iunie.

Probabilitatea pentru fenomene specifice instabilități atmosferice va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.