Ziarul electronic al arădenilor

3 întrebări pe care să le pui medicului tău dacă ești însărcinată

Apariția unei sarcini este un prilej de mare bucurie, dar și de îngrijorare pentru viitoarea mămică. Acum trebuie să aibă mai multă grijă de ea, să respecte un stil de viață sănătos și, desigur, să meargă regulat la medicul care urmărește evoluția sarcinii.

Însă noile informații și schimbările care apar în corpul unei femei însărcinate pot fi deseori copleșitoare și atunci apare anxietatea, care poate face mult rău. De aceea, comunicarea cu medicul ginecolog este esențială, iar viitoarea mămică trebuie să se informeze corect, ca să înțeleagă ce se întâmplă cu corpul ei și cum să se protejeze, atât pe ea, cât și pe micuțul care se dezvoltă în pântece.

Dacă și tu ești în această situație, îți prezentăm în continuare cele mai importante întrebări pe care trebuie să le pui medicului tău după ce ai rămas însărcinată.

  1. Câte kilograme pot să mă îngraș în sarcină?

Desigur, este un aspect destul de greu de controlat, pentru că multe femei însărcinate ajung să mănânce mai mult și nu mai sunt la fel de active ca înainte, dar îngrășarea exagerată poate duce la complicații spre finalul sarcinii sau în timpul nașterii. De aceea, trebuie să discuți cu medicul și să-ți spună care este greutatea maximă pe care ar fi bine s-o ai în ultimele zile de sarcină.

Trebuie să te cântărești regulat și, dacă simți nevoia, îi poți cere medicului tău să-ți recomande o dietă echilibrată. Kilogramele care pot fi acumulate fără risc în timpul sarcinii diferă de la femeie la alta, în funcție de greutatea ei inițială și starea de sănătate. Îngrășarea exagerată în timpul sarcinii crește riscul de diabet gestațional și de hipertensiune arterială, iar ambele complicații pot afecta și fătul. De obicei, medicul stabilește o limită de 10-15 kg peste greutatea de dinainte de sarcină.

  1. Ce am voie să fac și ce nu?

Sarcina înseamnă pentru multe femei o schimbare radicală a stilului de viață. Ai nevoie de mai multă odihnă, nu mai poți pierde nopțile și nici nu vei mai putea fi la fel de activă. Prin urmare, trebuie să întrebi medicul ce sporturi poți să practici în siguranță. De obicei, plimbările și înotul sunt ideale pentru o femeie însărcinată, în timp ce alergările, ridicarea greutăților sau exercițiile de tipul kangoo jumps trebuie evitate. Evident, va trebui să renunți la fumat și la alcool.

  1. Cum tratez o răceală?

Sistemul imunitar al femeilor însărcinate este mai slăbit, de aceea se întâmplă deseori ca o viitoare mămică să răcească. Nu este nimic grav, dar trebuie să-l întrebi pe medicul tău cum tratăm răceala în sarcina, astfel încât tratamentul urmat să nu-l afecteze pe bebeluș. Multe medicamente uzuale sunt interzise în timpul sarcinii, de aceea este obligatoriu să respecți întocmai tratamentul prescris de medic.

Ceaiurile și suplimentele naturale pot fi de mare ajutor pentru ameliorarea simptomelor unei răceli, însă nici acestea nu trebuie luate fără acordul medicului. Unele plante pot provoca hemoragii. De aceea, cel mai bine este să discuți din timp cu medicul, ca să știi de la bun început ce tratamente poți să iei dacă apare febra, tusea sau ți se înfundă nasul. Aceste simptome nu trebuie sub nicio formă ignorate, pentru că se pot agrava, însă este esențial ca medicamentele folosite să nu presupună un risc pentru copil.

În concluzie, discuția cu medicul care îți monitorizează sarcina trebuie să fie una sinceră și deschisă și să nu eziți să pui întrebările care te frământă cel mai mult. Răceala în sarcină este o problemă des întâlnită, de aceea ar fi bine să te informezi din timp și despre acest subiect, ca să știi ce ai de făcut încă la primele semne ale bolii.

sursa foto: www.pexels.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.