Ziarul electronic al arădenilor

Trei consilieri de la APIA Arad, condamnaţi la închisoare cu suspendare

Trei consilieri de la APIA Arad, suspectaţi de luare de mită, au încheiat cu DNA acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Doi dintre ei au fost condamnaţi la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, iar cel de-al treilea la trei ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus sesizarea instanţei de judecată, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei inculpaţilor Anghel Nicolae Viorel, Budău-Iernilă Vasile, Gligor Alin-Mihai, cercetaţi sub control judiciar, la data faptelor consilieri în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Arad, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită.

„În cursul lunii octombrie 2021, cu ocazia efectuării unui control pe teren, inculpaţii Anghel Nicolae Viorel, Budău-Iernilă şi Vasile, Gligor Alin-Mihai, în calităţile menţionate mai sus, i-ar fi cerut unui fermier (martor în cauză) suma de 3.000 de euro pentru a nu menţiona în raportul de control presupuse nereguli care ar fi atras restituirea, de către acesta din urmă, a sumelor aferente campaniilor din anii 2019 şi 2020, încasate de la A.P.I.A., şi l-ar fi împiedicat să încaseze suma aferentă campaniei din anul 2021”, se arată în acordul de recunoaştere.

La data de 09 noiembrie 2021, inculpaţii Budău-Iernilă Vasile şi Gligor Alin-Mihai ar fi primit o primă tranşă de bani (1.500 euro), restul fiind remişi de fermier în data de 11 noiembrie 2021 tuturor inculpaţilor, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

„În prezenţa avocaţilor, cei trei inculpaţi a declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora”, a transmis DNA.

Budău-Iernilă Vasile şi Gligor Alin Mihai au fost condamnaţi la do) ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a unor drepturi.

În cazul inculpatului Anghel Nicolae Viorel, condamnarea este de 3 trei ani închisoare, cu suspendare.

Dosarele de urmărire penală, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Arad.

Măsuri administrative împotriva angajaţilor APIA Arad cercetaţi după ce ar fi cerut mită

Angajaţi APIA Arad, cercetaţi de DNA după ce ar fi cerut unui fermier 3.000 euro mită

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.