Ziarul electronic al arădenilor

Traseele turistice montane din județul Arad, închise din cauza pestei porcine

Toate traseele turistice din munţii Zărand, Codru-Moma şi Găina au fost închise din cauza pestei porcine africane, astfel că nu mai sunt permise activităţile recreative sau competiţiile sportive, a anunţat, luni, Consiliul Judeţean Arad.

„Având în vedere situaţia epidemiologică de pe raza judeţului Arad în ceea ce priveşte pesta porcină africană, în conformitate cu Hotărârea nr. 1 din 26.02.2021 privind măsurile adoptate în cadrul şedinţei Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Arad din data de 26.02.2021, Consiliul Judeţean Arad a emis o atenţionare privind închiderea tuturor traseelor turistice montane din arealul Munţilor Zărand, Codru-Moma şi Muntele Găina, trasee localizate pe teritoriul judeţul Arad şi la limita cu judeţele învecinate, Bihor, Hunedoara şi Alba“, a informat instituţia.

Potrivit sursei citate, se interzic drumeţiile, raliurile, competiţiile sportive, activităţile turistice şi de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV-uri şi alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale judeţului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate şi nemarcate etc.), cu excepţia vehiculelor care desfăşoară activităţi autorizate în zonă.

Fac excepţie competiţiile şi activităţile care se desfăşoară pe drumurile de interes naţional, judeţean şi local, cu aprobarea administratorilor acestor drumuri.

„Această decizie este în primul rând una preventivă şi rămâne în vigoare până la data revocării Hotărârii Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Arad“, a precizat Consiliul Judeţean.

Epidemia de pestă porcină africană a început, în judeţul Arad, pe 4 august 2020, de când infecţia a fost confirmată la 268 de porci din gospodării, iar în total au fost ucişi preventiv 2.268 porci domestici.

La mistreţi, în acest timp au fost confirmate 204 cazuri de îmbolnăvire, dar numărul de cadavre găsite este mult mai mare, însă multe nu au putut fi investigate din cauza stării avansate de putrefacţie în care se aflau.

În prezent, sunt active 47 de focare de pestă porcină africană.

Peste 100 de cadavre de mistreţi ucişi de pestă africană, găsite în păduri din județul Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.